Szedjünk szemetet a Föld napján!

ÁPRILIS 22.

A FÖLD NAPJA

 

Egy nap a Földért, a földi élet jövőjéért. Az erőforrások szűkössége, az ivóvíz fogyatkozása, az erdőterületek csökkenése, a klímaváltozás, egyes fajok kipusztulása, a Föld népességének növekedése mind komoly környezeti problémákat jelent, a felelősen gondolkodó és cselekvő embereket összefogásra készteti. A Föld Napjának alapgondolata egy, az Egyesült Államokban élő egyetemi hallgatótól származik (Denis Hayes, 1970 ápr. 22.). Még abban az esztendőben 25 millió amerikai állt a mozgalom mögé, ma világszerte több százmillióan ünneplik ezt a Jeles Napot, melyet hazánkban először 1989-ben ünnepeltünk meg. 1970-ben tartották meg először a Föld napját azzal a céllal, hogy a világ környezetvédőinek lelkiismeretét felébressze – most már nem csupán a szűkebben értelmezett természet, hanem az egész Föld veszélyeztetettsége iránt.

A Föld napján való megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy az emberiség – és az egyes ember is – mérlegelje, hogy kíméletesen bánik-e környezetével, és mit tesz azért, hogy a természet és benne az ember egészségesebben éljen. A Föld napját nem csak ünnepelni kell! Sokkal inkább egész évben úgy kell viselkednünk, úgy kell élnünk, hogy szűkebb és tágabb környezetünkben óvjuk a növényeket, fákat, madarakat.

Nap, mint nap szembesülhetünk azzal, hogy a bolygónk veszélyben van. Gondoljunk akár a televízióra, akár a rádióra, de nem is kell ilyen messzire menni, elég ha kimegyünk az utcára. Elegendõ csupán levegőt vennünk, körülnéznünk, mindenhol szemét még ott is, ahol nem kellene. Nyugodt lélekkel sétálunk el egy szemétkupac mellett mondván ez nem az én szemetem. Amíg a pénz többet ér egyeseknek a Földnél, addig lesz környezetszennyezés. Jogosan merül fel a kérdés: mit tehetünk mi „kisemberek”?
A természetvédelem szükségessége mellett felhozott nem gazdasági érvek között, amelyek nem feltétlenül haszonelvűek, szerepel a Föld és az élővilág érzelmi és szellemi jelentősége, a természet nélkülözhetetlen volta a pihenéshez, továbbá az erkölcsi felelősség a következő nemzedék iránt, hogy megőrizzük számukra is a Földet és annak természeti erőforrásait.

A legfontosabb persze az, hogy ne csak beszéljünk ezekről a dolgokról, hanem tetteinkkel, életvitelünkkel mutassunk példát.

Településünkön ezen a napon 9-14 óra között hulladékgyűjtésre kerül sor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Országos Szemétgyűjtő Akciója keretében. A szervező a jelentkezők számára biztosít kesztyűt, láthatósági mellényt, illetve zsákokat és elszállítja az összegyűjtött hulladékot. Aki szívesen közreműködne a szemétszedésben, kérjük jelentkezzen a Lajosmizsei Közös Önkormányzati Hivatalnál, keresse Kasnyikné Földházi Tünde környezetvédelmi referenset ügyfélfogadási időben személyesen vagy telefonon (76/356-211/122) legkésőbb április 18-ig. Ezúton kérjük a Tisztelt Lajosmizsei és Felsőlajosi lakosokat, hogy a jeles nap alkalmából lakókörnyezetük tisztaságára fordítsanak nagyobb figyelmet!

 

Kategória: Friss, helyi, sajtóközlemény | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?