SZOMSZÉDOLÁS A LAJOSMIZSEI ŐSZIRÓZSA NÉPDALKÖRREL KUNSZENTMIKLÓSON

SZOMSZÉDOLÁS A LAJOSMIZSEI ŐSZIRÓZSA NÉPDALKÖRREL KUNSZENTMIKLÓSON

X. JÁRÁSI KUNSZENTMIKLÓSI NÉPDALOS TALÁLKOZÓ

2016. augusztus 27.

 

 

Ideális körülmények között, jó hangulatban indultunk a Lénárt-busszal Kunszentmiklósra a Térségi Népzenei Találkozóra. Az autóbuszban már az énekesek jó előre behangolták hangszálaikait, hogy 15. fellépőként sikeresen tudják majd műsorukat előadni.

Amikor megérkeztünk a színhelyre, már az autóbuszról leszállva, az udvaron fogadtak bennünket, kedvesen, testvérként. A kedves mosollyal kísért, szép népi ruhákban beöltözött leányok, asszonyok többféle pogácsákkal, rövid italokkal, borokkal, kávéval,   nagy örömmel fogadták a Lajosmizsei Őszirózsa Népdalkör tagjait, kísérőit.

Mi is igyekeztünk hasonló módon hozzájuk, örömmel, kedvesen üdvözölni Mindenkit.

DSCN2735 másolata DSCN2744 DSCN2742 DSCN2740 DSCN2739 DSCN2737 DSCN2723 DSCN2735 DSCN2745 DSCN2734 DSCN2746

A megnyitó beszédet Bődi Szabolcs, a Darányi-Hóman Alapítvány hagyományőrző kurátora mondta el. Beszédében kiemelte a most itt megrendezett Népzenei Találkozó fontosságát, amely túl azon a tényen, hogy nagyon szórakoztató, van még egy olyan jelentős hozadéka egy-egy ilyen eseménynek, hogy nem engedi kihűlni, megszűnni a régi kulturális népzenénket, néptáncainkat!   Elmondta, hogy Magyarországon nagyságrenddel több népzenét tudtunk begyűjteni, regisztrálni, mint bármely más nemzet!

A fellépők sorát először Majosháza Hajnalcsillag Hagyományőrző Néptánccsoportja kezdte

meg, akik igen színes (szó szerint is) műsorukkal kellőképpen ionizálták a levegőt, így a pulzusszámunk emelkedett. Sok fiatalt is bevontak a csapatukba, akik pl. páros táncaikkal tetszést arattak. A Találkozónk keretét tulajdonképpen ezen a napon Majosháza adta meg.

Voltak különösen kedves fellépők, mint a Kunszentmiklósiak, a Dunaegyháziak (Jaszni Jeszeny)–magyarul Derűs Ősz— Népdalköre (Szlovák népi csoport),

A Borbély Lajos vezette Kék-Duna Népdalkör Dunavecséről.

A Kiss József Daloskör szólistája, Felkert-Vér Ferenc Kuszentmiklósról.

A Dunamente citera zenekar Buránszkiné Márta vezetésével,

Tekes Józsefné Kunszentmiklósról,

A Kéknefelejcs Népdalkör Fülöpszállásról, akiket Varga István vezet.

Inoka Márkó a trombita játékával most is fergeteges sikert aratott fiatal ember létére.

Kunadacsról az Életet az Éveknek Nyugdíjas Klub Népdalköre szerepelt.

Soltiak furulya segítségével Cser Csilla előadásában tették színvonalassá műsorukat.

A Dalos Pacsirták Tassról adtak elő a két tannyelvű iskolából énekeket. (Sok fiatallal)

Ezután a mi Orlov Bálintunk szólóénekei következtek, majd az Őszirózsa Népdalkör és a Rózsa Sándor citera zenekar lépett fel. Elfogultság nélkül mondhatom, hogy nagyon jól játszottak, énekeltek!   A vezetőjük a fiatal Kovács Gáspár nem pusztán citerált és énekelt, hanem határozott hangerővel, jó hangon, jelentős mértékben hozzájárult a csoportjuk sikeréhez. Kovács Gáspár kinyílt, bátor irányítása komoly előrelépést jelent az Együttesnek!   Gratulálok nekik! Gáspár meghatározó személyként viszi az Együttest előre!

Ezután a sikeres műsoruk még nem ért véget, mert Kóródi Antalné Ilonka néni a Lajosmizsei Népdalkörből több szép dalt énekelt saját kísérettel.   Ilonka néni még most is szépen énekel. A jól kiválaszott mohácsi népdalokat mandolin segítségével tette élvezetessé!

Óriási tapssal köszönte meg a közönség a lajosmizseiek műsorát, külön Orlov Bálintnak és az alapítójuknak, aki 40 évig vezetőjük, szakmai irányítójuk volt, Kóródi Antalné Ilonka néninek is!

Ezek után a Kovács Imréné vezetésével fellépő Szabadszálláson lévő Kiskun Népdalkör citerazenekara játszott szépen, élvezetesen.

Szabadszállás szóló énekessel, Kovács Imréné Margitkával is fellépett.

Tassról a Margaréta Népdalkör adott vidám műsort, Csabainé Radnó Zsuzsa vezetésével.

Kunszentmiklósról még Szappanos Bálint is fellépett szóló énekesként. Szép hangjával beénekelte a termet.

Kunbaracsról a Gyöngyvirág nyugdíjas Klub Népdalköre lépett fel Schaaf Mihályné vezetésével. Ők is nagy sikert arattak.

A szóló énekesek közül ezután Szappanos Bálintné énekelt. (Kunszentmiklós)

Ezután a Szappanos Lukács Népdalkör énekelt Kunszentmiklósról.

Különös hatást váltott ki a hallgatóságból Horváth Attila harmonika játéka, aki szerb népdalokat játszott, nagy létszámú énekessel kísérve.

A Majosháza Hajnalcsillag Hagyományőrző Néptánccsoport—melynek vezetője László Irén—nagyon szép táncokkal zárta a X. Járási Kunszentmiklósi Népdalos Találkozót.

Búcsúzóul Koronáné Szabados Teréz és kísérője magyar nóta csokrot adott elő.

Bődi Szabolcs és Szilágyi József megköszönték mindenkinek a részvételt, egyúttal pedig reményüket fejezték ki, hogy fogunk még hasonló helyzetben találkozni.

 

Sólyom János

Kategória: Friss, helyi, kultúra | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?