Tilos lesz láncon tartani a kutyákat 2016-tól

Erősen szkeptikus vagyok a 2016. január elsejétől életbe lépő törvény betartatása miatt.

A 2012-es állatvédelmi törvény Újévvel érvénybe lépő rendelkezései szerint ugyanis aki tartósan láncra verve tartja  a kutyáját, az bűncselekményt követ el. 2012-ben még csak a lánc minimális hosszát szabályozták, adva négy évet minden kutyatartónak, hogy felkészüljön a láncmentes tartásra, rendbe hozza a kerítést, vagy kennelt építsen.

Természetesen nem kell száműzni a láncot a portákról: értelemszerűen nem minősül tartós láncon tartásnak, ha pl. a szilveszteri tűzijátékozás idejére, vagy amíg vendégség van a háznál, netán valamilyen szerelő, kéményseprő, villanyóra leolvasó, vagy egyéb klasszikus “kutyakedvenc” jár nálunk, ideiglenesen ne lehessen megkötni az ebet arra a pár percre vagy órára. De ha már napokig, hetekig, vagy állandóan láncon van a kutya, az mindenképp bűncselekmény lesz.

Természetesen az sem megoldás, hogy kicsapjuk a kutyát az utcára, erre Lajosmizsén a rendszeresen megjelenő ebrendész is odafigyel!  Nagyon remélem, hogy a láthatóan állandóan láncon tartott ebekre is odafigyel majd, és egyformán fog vonatkozni majd ez a jogszabály minden lajosmizsei állampolgárra!

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?