Tisztelet Jásziványnak!

A legutóbbi jász világtalálkozón szokás szerint voltak települések, akik standdal mutatták be településük értékeit, akár csak kiállítva, akár árusítva is szuveníreket. (Lajosmizse nem volt ott, pedig lenne mivel menni.)

Jászivány is ott volt, nagyon szép és nagyon olcsó jász hímzésekkel. Nem tudtam már akkor sem elmenni a dolog mellett, hogy hogy lehet ilyen olcsó a kézimunka. A standon lévő hölgyek felvilágosítottak, hogy az önkormányzat Start programos munkásai és közmunkásai hímezték, amikor nem lehetett dolgozni a földeken. Egyébként meg lehet rendelni postán is akár… No itt állt el a szavam: micsodaaaa? “az önkormányzat Start programos munkásai és közmunkásai hímezték, amikor nem lehetett dolgozni a földeken.” Igen, jól hallottam, jól értettem.

Aztán Csire Vince barátom, a MizseTV tulajdonosa és mindenese a választás viharának elülte után jött az ötlettel, hogy nézzünk már meg olyan helyeket, ahol értékteremtő közmunka folyik. Cserdi volt az első gondolata, de az ottani polgármester szabadsága miatt javasoltam helyszínnek Jásziványt, mert volt egy sejtésem, hogy oda se mennénk hiába. Hát nem mentünk!

Tehát ott a közmunkások gazdálkodnak, ami nem csak háztáji gazdaság, de egyben a gazdálkodást is meg lehet tanulni, illetve turistalátványosság is. A fazekasműhely, a kézimunka, a söprűkötés pedig a falu önkormányzati gazdaságának további oszlopai.

Tegyük fel a kérdést, MI ezt itt Lajosmizsén nem tudnánk megcsinálni? Dehogynem! Egy dolog hiányzik hozzá: szervező akarat, ami az egész motorja.

Tervezünk még máshova is elmenni, ahogy időnk és energiánk engedi, de én ennél jobb kezdést el sem tudnék képzelni ennek a reménybeli sorozatnak!

Köszönjük hogy ott lehettünk és tanulhattunk! Volt mit!

Addig is, ha netán valaki célpontot keres egy klassz egynapos kirándulásnak, jó szívvel tudjuk ajánlani Jásziványt!

Kategória: Friss, Háztáji állattartás, helyi, jász, Tudástár, Videó | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?