Vízzel küzdünk – frissítve!

Az elmúlt napok jelentős mennyiségű és intenzitású csapadéka, bár hosszú száraz időszakot követett, sok helyen problémát okozott, számos pince megszaladt vízzel, a legtöbb úttesten is állt a víz, mint ezt korábbi cikkünk fotói közt láthatták.

Az önkormányzat közmunkásai által elvégzett ároktisztítás most vizsgázott le igazán: ugyan egyes helyeken, ahol túl meredekre lett nyesve a kipucolt rész oldala, bemosódott a frissen ásott föld, de mégis: ahol ki lettek tisztítva az árkok, ott csak rövid ideig jelentett problémát a lezúduló víz.

Széchenyi-Kossuth sarka a zápor estéjén - Bernula Ákos fotója

Már másnapra ilyen száraz volt, a fotó ma esti. A tiszta árkok érdeme!

Ehhez képest ahova még nem jutottak el az ároktisztítók, például a Prímás utcába, ott még harmadnap (ma) reggel is ilyen a táj. (Az alábbi fotók másnap reggel készültek, de a vízszint nem csökkent.)

Tele árok, mozdulatlan víz: két oldalán lefedett árkok, vélhetően eltömődött csövekkel

Ekkora víz tavaly a legnagyobb belvíz idején, mikor a föld fagyott volt, sem volt

Nem Velence, Lajosmizse. Vízben álló kertek, pincék, szennyvíztározók, vízóraaknák

Szépen kivitelezett fedett árok és kocsibeálló, csak éppen a víz nem folyik át rajta!

Pedig volna minek lefolynia...

Szép lefolyót is készítettek hozzá, csak már pár hónap alatt ilyen lett. Ezen nem folyik le semmi. - estére kitisztították

Jelzésemre reagálva már tegnap kiszállt az ároktisztító brigád (hogy örülhetett a polgármester, mikor reggel háromnegyed nyolc előtt már csörgettem a telefonját), akiket ugyan a polgármester tegnap nem talált a helyszínen, de jómagam ma reggel igen, számos lefolyó, átfolyó és nyitott árokszakaszt tisztítottak meg a piactéri nagy ároktól kiindulva, és ma is folytatták a tisztító tevékenységüket, kipucolva a nyitott szakaszokat.

Egy átfolyóka még elfért volna...

Piactér mellett

Prímás utca vége a piactér irányából

Kipucolt lefolyó a Széchenyi és a Prímás sarkán

Ezt szinte pucolhatják is ismét.

A lakosság által lefedett, betemetett, csővel bélelt, majd elhanyagolt részeket ásóval-lapáttal-akarással viszont nem lehet kitisztítani. Egy kocsibejárót még csak-csak (akár ásónyéllel, két oldalról is) ki lehet kotorni valamelyest, de itt sokkal hosszabb szakaszokról van szó.

Reméljük, hogy a helyi lakosság és az önkormányzat akár közösen talál megoldást erre, hiszen enélkül saját maguknak és közvetlen szomszédaiknak okoznak kárt. Az utakban a víz által okozott kár is jelentős, szinte minden méteren van ilyen friss kátyú.

Felkérjük viszont a lakosságot, hogy amennyiben másutt is pangó vízzel küzdenek eltömődött (nyitott) árkok miatt, azt mihamarabb jelezzék az önkormányzat felé, hogy soron kívül kitisztíthassák! Több szem többet lát, és száraz időben nem olyan egyértelműek a kritikus szakaszok. Mint látható, ha jelzés történik, megteszik, amit tudnak! Ezúton is köszönjük!

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?