XIII. Betlehemi Jászolkiállítás Lajosmizsén

Ebben az évben is megrendezésre került a Jászolkiállítás Lajosmizsén.

Amikor Angi néni, már másfél évtizeddel ezelőtt megálmodta, hogy legyen nálunk is ilyen kiállítás, akkor Ő valószínűleg nem gondolta, hogy ilyen hosszú ideig lankadatlan hévvel, ötletek tömkelegével, folyamatosan sikerül felszínen tartani a helyi lakosok érdeklődését.

Gyakorlatilag elmondható, hogy a készítők között, óvodás kortól, egészen a felnőtt korig mindenki megtalálható, sőt a nyugdíjas korúak is aktívan részt vesznek a betlehemek készítésében.

Az egész Jászolkiállításnak a főszervezője az idén is Terenyi Istvánné Besenyi Marika volt.  Minden elismerés megilleti Őt ezért az önzetlen, sok feladat elvégzéséért.

Jászberényből egy autóbusszal érkeztek meg a vendégek.   Ők még fellépést is vállaltak erre az alkalomra. Itt igen meleg fogadtatásban részesítettük őket.  Ők gondoltak arra, hogy sok időt venne igénybe a fellépő ruhájukba való beöltözés, emiatt inkább egyenesen azokban a ruhákban szálltak  fel a buszra, amelyekben a műsorukat is adták.

Mielőtt még bementek volna a Művelődési Házba, a lépcsőn közös fényképekkel örökítettük meg ezt a számunkra is nagyon fontos pillanatot.

A díszteremben elhangzott a Polgármester Úr üdvözlő beszéde, valamint  pálinka, üdítők, szendvicsek kínálata következett, amelyek ízléses módon lettek tálalva.

A vendégek nevében Editke is megköszönte a kedves fogadtatást és reményét fejezte ki, hogy a folytatás nem fog elmaradni.

Ezek után a csapat Józsáné dr. Kiss Irén és Sebők Márta vezetésével átment az Egészség Házba, ahol ezen a napon megalakították a Jász Hímzőkört.  Amint az előre látható volt, a megjelentek igen optimistán látják ennek az ügyes kezeket  igénylő szakkörnek a jövőjét.

A csapat másik része pedig belátogatott a volt Városháza épületébe, ahol nagyon szépen rendezett kiállításokat szemlélhettek meg. jóvoltából.  A vendégek részéről felmerülő kérdésekre Skultétiné Ibolya azonnal válaszolt.

A látottakat igen megdicsérték a kedves vendégek.

Innen a Városháza következett, pontosabban annak csak az előcsarnoka, amely szintén megnyerte a látogatók tetszését.

Egy villámnézeti bepillantás után visszamentünk a Művelődési Házba.

Az ünnepi műsor a kedves kis óvodások Katica csoportjának a fellépésével

kezdődött.  Mindenkinek nagyon tetszett az előadásuk, kedvesek és szépek voltak, ízléses, ideillő ruhákban léptek fel.  Műsorukat egy-egy szép virágcsokorral megköszöntük a betanító óvó néniknek a sikeres szereplésüket.

Fellépésükkel megadták az ünnepünk kellemes alaphangulatát.

A Jászsági Hagyományőrző Egylet tagjai –Hortiné dr. Bathó Edit vezetésével– olyan énekeket adtak elő nekünk, amelyeknek jelentős részét nem is ismertük.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nagyon szépeket énekeltek, öröm volt hallgatni az előadásukat.

A lajosmizsei Városi Kamarakórus is szép, színvonalas műsorral örvendeztette meg a jelenlévőket.

Az ünnepség  megnyitó beszédében Hortiné dr. Bathó Edit méltatta ennek a kiállításnak a jelentőségét, valamint visszautalt a történelmünknek arra az el nem hanyagolható részére a megszólításával : „Jász testvéreink”, hogy rokoni szálak kötnek bennünket össze.

Az ünnepi műsor igazi befejezéseként a református tiszteletes, majd pedig a katolikus plébánosunk egy-egy szép gondolatot, gondolatokat tartalmazó beszédében megáldotta a Jászolkiállítás betlehemeit, egyéb tárgyait.

A jászberényi vendégeink befáradtak a díszterembe, ahol egy kis szendvics, üdítő, egyéb elfogyasztására volt lehetőség, valamint egy kis eszmecserére.

Szeretettel búcsúztunk el egymástól, abban a hitben, hogy működni fog az élő testvérvárosi kapcsolatunk!

Csak ajánlani tudom, hogy tekintsék meg ezt a kiállítást is, hiszen egészen más erről szavakkal beszélni, mint azt látni!

Nagyon szépek!

Sólyom János

 

Lajosmizse, 2013. Advent

Kategória: Friss, helyi, jász, kultúra | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?