XX. Jász Világtalálkozó, 2014, Jászapáti

Régóta készültünk már menni erre a világtalálkozóra a családommal, két okból is: tavaly sajnos nem tudtunk menni, továbbá idén kora tavasszal egyszer csak megcsörrent a telefonom: “Halló, itt Borbás Ferenc jászkapitány…” Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy kapitányom szolgálva szólíthattam meg hagyományőrzőket, hogy vegyenek részt a találkozón. A helyi Jászkun Hagyományőrző Egyesület Berta István vezette autónyi delegációja helyt is állt becsülettel, és képviselte városunk. El kell mondjuk, hogy tették ezt önerőből, városunk támogatása nélkül, pedig ez a remek íjászcsapat már a versenyeken több, mint 200 érmet nyert országszerte, s ezen érmek több mint fele aranyérem!

Az idei találkozó tematikája kiválóan illett Borbás Ferenc jászkapitányunk személyiségéhez, habitusához, lelket melengető, szívet feltüzelő beszédeihez: 600 éve a Haza szolgálatában!

Ehhez kapcsolódott az a korokat megjelenítő felvonulás, amely Vágó Pál jászapáti festőművész látomása volt, és méltó emléket állított eme nemes szolgálatnak.

Az időjárás, illetve az azt túlaggódó katasztrófavédők persze alaposan keresztülhúzták a szervezők számításait (pedig a mise után a Jóisten meghallgatta az ájtatos jász imákat, s ragyogó napsütés képében áldotta meg az egybegyűlteket), így a települések felvonulása elmaradt. nem maradt el viszont a korokat megjelenítő felvonulás, a fő színpadhoz már lovon s gyalog szép rendben jöttek a hagyományőrzők. Felzengtek a kürtök!

Innen a dolgok mentek a maguk rendjén, Bolla János, a leköszönő kapitány beszámolt az elmúlt két év eseményeiről, s átadta tisztségét a szintén újrázó Borbás Ferencnek. Az Ő személyében – meglátásom szerint – egy igazán energikus, fiatal, lelkes kapitányt köszönthetünk ismét, s biztos lehetünk abban, hogy újult lendülettel mozdul majd előre a jászok ügye! Átadták a világtalálkozó rendezésének jogát Jászalsószentgyörgynek, ahol jövő nyáron kerül megrendezésre e jeles esemény.

 

A fő színpad körül jászsági és elszármazott települések standjai voltak, akik közül határozottan kiemelném Jászivány standját. Ez a 400 lelkes kis falu olyan szép, takaros kis standdal képviselte magát, árulták a szebbnél szebb, és rendkívül megfizethető árú kézzel hímzett, jász mintás portékáikat, hogy elállt a szavam, s lajosmizseiként szégyenkeztem is. Mert városunk bár sokszorta akkora, de semmilyen standdal nem állt ki, holott sokkal több minden lenne, amit kirakhatnánk. Városunk kisbusznyi hivatalos delegációja csak a zászlónkat vitte, de az legalább feljutott a színpadra végül. Visszatérve azonban ezekre a remek termékekre, a nénik elmondták, hogy az önkormányzat Start program keretében dolgozó asszonyai készítik ezeket akkor, amikor nem tudnak a földeken dolgozni. (Újabb döbbenet, ilyet tud egy kis falu?) Továbbá hogy lehet rendelni akár e-mailben is, előre fizetés után szívesen postázzák. A falu honlapjának a címe, ahol telefon és e-mail elérhetőség is van: www.jaszivany.hu . Én mindenkinek csak ajánlani tudom.

A rendezvények után a söntéseknél frissen sült ökröt is lehetett kapni, s elfogyasztani, s bizony bármerre nézett az ember, mindenfelé népviseletbe öltözött embereket láthatott. Délután a hagyományőrzők lovas és gyalogos bemutatói szórakoztatták a közönséget, magas színvonalon.

Este (addig már nem maradtunk a kisfiamra való tekintettel) többek közt Jászmagyarok koncert is volt, alant meghallgatható jász himnuszuk, amit szerintem minden jász jó szívvel érezhet magáénak.

 

Aki idén kihagyta, jöjjön el jövőre, ha másként nem, hát mi egyszerű lajosmizsei emberek képviseljük városunkat!

Kategória: Friss, helyi, jász, Videó | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?