XX. Jász Világtalálkozó Jászapátin – Sólyom János szemével

Ugyan magam is ott voltam a világtalálkozón családommal, de Sólyom János, mint a hivatalos lajosmizsei önkormányzat által delegált delegáció tagja, megtisztelt minket is cikkével, amiben jól összefoglalja az eseményeket. Jöjjön hát a beszámolója, és fotói, a saját beszámolóm holnap várható.

A XX. JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ

 

Delegációnk 2014. július 12-én látogatott el Jászapátiba.

Kilenc órakor kezdődött az ünnepi szentmise dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálásával

Szokás szerint alaposan megtelt a templom. Az ünnepi beszédében az érsek hangsúlyozta, hogy lehet más helyszíneken is imádkozni, de az igazán értékes gondolatoknak, a formálódó közösségnek a leghatékonyabb helyszíne a templom. Méltatta a Jász Világtalálkozó jelentőségét, fontosságát.

Erre a XX. Jász Világtalálkozóra egy lajosmizsei delegációval -vezetője Józsáné dr. Kiss Irén képviselő- mi is elmentünk egy kisbusszal. Rajtunk kívül még a Berta István vezette íjász csapat is eljutott Jászapátiba, akik szívesen léptek fel ezen az eseményen az erre a célra készült jelmezeikben, saját fegyvereikkel.

A települések felvonulása sajnos elmaradt, a bizonytalan időjárás miatt. Nem örültünk ennek, mert vittük a nagy városi zászlónkat mi is.

Ha csak nagyon röviden kellene írni az eddigi Jász Világtalálkozók jelentőségéről, akkor talán úgy tudnám jellemezni ezeket a jól sikerült, jelentős kulturális, történelmi eseménysorozatokat, hogy az identitástudat, a cél elérése érdekében a határozott akarat, a konstruktív hozzáállás és a jól megszólított segítőszándékú tömegek jól működő közös munkájának eredménye!

 Két évtizede sikertörténet a Jász Világtalálkozó!

Az udvarszínpadon a Himnusz eléneklése után Pócs János polgármester, a Jászság országgyűlési képviselője mondta el köszöntő beszédét. Ezután Kövér László az Országgyűlés elnöke köszöntötte a vendégeket.

Az elszármazott jászok nevében Horváth Gábor beszámolóját hallgattuk meg.

A szombati nap 2014. július 12-én szerencsére ideális időjárás segítette az ünneplőket. Ezen a napon történt a legnagyobb érdeklődést kiváltó kapitányválasztás is, valamint a Jászságért-díj átadása.

A két ciklust is vállaló eddigi jászkapitányunk Bolla János részletesen beszámolt a számára igen sűrű és eredményes kétéves kapitányi munkásságáról, megköszönte mindenkinek a bizalmat, amelyet kinevezéseihez kapott. Lajosmizsének nagyon sokat segített abban, hogy a két város –Jászberény és Lajosmizse –között megvalósuljon a testvérvárosi kapcsolat. Korrekt, határozott, szívből-lélekből a felvállalt feladatainak eleget tevő embert ismertünk meg személyében. Köszönjük eredményes, becsületes munkáját, példaértékű magatartását és kiváló énekeit!

Az új jászkapitánynak Borbás Ferencet tartották a legalkalmasabbnak az illetékesek. A XVII. Jász Világtalálkozón Őt avatták fel.   Most Jászapáti jelölte kapitánynak, amelyet tisztelettel elvállalt.

Az új jászkapitány felöltöztetése most is, mint mindig, Hortiné dr.Bathó Edit feladata volt. Ő igen szakszerűen, nagy gonddal végzi ezt a jelentős, szimbolikus feladatot. Minden ruhadarab, pecsét, stb. az átadása előtt ismertetve, bemutatásra kerül a megjelentek részére. A beiktatási szertartás után a Jászkürtből ivott mindannyiunk egészségére, igen nagy ováció kíséretében.

A Jászságért-díjat dr. Dobos László adta át dr. Barna Gábornak- aki Szegeden a Tudományegyetemen tanár- adta át, aki sokoldalú tevékenysége által jelentős kutató munkát végzett, többek között Kunszentmártonban. A valláskutatást is önként vállalt feladatának tartotta.

A Hétszínvirág Táncegyüttes kiváló műsora nagy tetszést aratott.

Jó volt látni, hogy sok fiatal is táncolt az együttesek között, ami reményt ad arra, hogy a jelenleg működő népi együtteseknek megfelelő utódaik lesznek.

Sok kiállítás emelte a Világtalálkozó színvonalát, sokoldalúságát.

Néhány kiállítást megemlítek: Jászok a Haza szolgálatában, Jászok története képekben a III. századtól, Jászapáti történeti kiállítás, Rácz Aladár cimbalom művész életrajzi kiállítása, a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium iskolatörténeti kiállítása, Katolikus jász magyarok kiállítása (Egri Egyházmegye), Ferencesek a Jászságban kiállítás a ferencesek missziós munkáját ismerteti. A Jászapáti származású Jászságért díjasok kiállítása. (Ők a Jász Alkotók Körének tagjai)

A jász identitás megjelenése a használati tárgyakon, a Rokolya varróműhely remekeiből kiállított jász viseleti ruhák igen nagy tetszést váltanak ki az érdeklődőkből.

Azt nem tudom, hogy hányan tevékenykedtek a kiállításon, de végignézni a sok, igényesen elrendezett tárgyakon, érdeklődést felkeltően, az már a lelkiismeretes munka bizonyítéka. Nagyon sok kéz összehangolt munkája segíthette a kiállítás megrendezését.

A délutáni műsorokban szebbnél szebb nép táncosok, kiváló együttesek szinte odaragasztották a székükhöz a megjelenteket. Nem lehetett elmenni erről a műsorról.

Az esti műsor a Csík Zenekar koncertjével feltette a koronát a napi műsorokra. A Csík János vezette zenekar a sokoldalúságáról, a zenészek művészi színvonaláról, igényességéről most is meggyőzött minden hallgatót. Többféle hangszeren is tud játszani majdnem minden zenészük! Ráadásul milyen színvonalon, azt bárki meghallgathatja. Megérdemelt helyre került a nekik ítélt Kossuth-díj!

Az élő zenét adó Jártató Zenekar, a Mága Ernő és zenekara örökre emlékezetessé teszi a többi műsorokkal együtt ezt a szép napot!

Talán az már fel sem tűnik senkinek, hogy milyen szeretettel, kedvesen fogadják az érdeklődő vendégeket a Jász Világkiállításnak helyet adó, szervező, lebonyolító települések, ezen alkalomból Jászapáti!

 

Sólyom János

 


 

 

 

 

 

Kategória: Friss, helyi, jász | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?