ZARÁNDOKLAT DÉL-INDIA SZENT HELYEIN

Rimóczi Klára élménybeszámolójaDSCN0732 DSCN0718 DSCN0719 DSCN0721 DSCN0723 DSCN0726 DSCN0727 DSCN0728 DSCN0729 DSCN0731

Az élménybeszámolót egy kosztümös indiai táncokat bemutató műsor vezette be, amelyet Virág Ági jóvoltából tekinthettük meg. Ági valósággal élővé tette az indiai táncokat, azok jellegzetes elemeit, mégpedig mind a lassú, mind pedig a tüzes elemeket igényelő mozdulatokat. Mozgása, testének precízen felépített kígyószerű hajlékonyságával, szemeinek oldalirányú mozgatásával, karjai ritmusra építő forgatásival, a lábak harmonikus mozzanataival kiegészítve, egészen különleges, ritkán látott indiai tánckultúrát ismertetett meg a megjelentekkel. Mindezekhez hozzájárult, hogy kellőképpen kisminkelték, valamint a ruhája is az Indiában használatos koreográfiának megfelelője. Az egyetlen fiú táncos a távoli Indiában szokásos félmeztelen öltözetében táncolt. A többi táncos leánnyal bemutatták az indiai táncok jellemző elemeit is.

Rimóczi Klára előadásában a Dél-India szent helyeiről beszélt, amelyeket fotókkal illusztrált.

A rengeteg fénykép mutatta, hogy nagyon sok festő, szobrász, kiváló művészi munkájával szép, monumentális templomok épültek. A templomokat 15 évente újból kifestik, így szinte új arcot kapnak. A hindu, keleti vallás, az Indiában uralkodó kulturális elemek mindegyike megtalálható a templomaikon. Jól ismerik a mennyezet festésének minden részletét is.

Előadásában elmondott egy kis epizódot, amely jellemző a Dél Indiában élő szent helyeken lakó emberekre. Egy alkalommal kiválasztottak egy háromkerekű riksát, hogy valahova elmennek a segítségével. Indiában, különösen a városokban igen népszerűek ezek a taxik. Meglepetésükre a riksa vezetője arra kérte őket, hogy ne az ő riksájával menjenek, hanem egy másikkal (itt rámutatott egy riksára), mert ő már sokkal régebb óta áll kihasználatlanul. Ez az önzetlenség jellemző a szent helyeken élőkre. Türelmesek, kedvesek, valamint elfogadják úgy az életet, ahogyan van.

Rimóczi Klára nem látott egy karambolt sem, pedig úgy tudja, hogy ott még jogosítványt sem kell szerezni a vezetéshez. Mindenki türelmes a másikhoz, nem erőszakoskodnak.

Az iskolákba autóbuszok szállítják a gyerekeket, akik szülők nélkül utaznak és nem fél senki sem.

A teheneket szentként tisztelik.

Étkezési szokásaikhoz tartozik a sokféle gyümölcs rendszeres fogyasztása.

A múlt és a mai legmodernebb számítástechnika akadály nélkül él együtt. Használják az ősi kultúra megszokott, ismert részeit ugyanúgy, mint ahogyan a laptopokat is.

A spirituális élménybeszámolót a Díszteremben tartották, amely ebből az alkalomból teljesen megtelt.

Köszönjük az élménybeszámolót, hiszen Indiába valószínűleg nem fogunk kijutni!

 

Lajosmizse, 2015. április 22.

 

Sólyom János

Kategória: Friss, helyi, kultúra | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?