Mit tegyünk, ha élő nyuszit kaptunk Húsvétra?

Mivel ismét menetrendszerűen telesírják az állatvédők, vegák és városi puhányok (továbbá a csokinyulat forgalmazók, de őket azért megértem) a facebookot, hogy jajj, szegény nyuszik, meg Húsvét, és itt a világvége, ha csak rágondolsz is…

Ha élő nyuszit ajándékoznánk, előtte gondoljuk végig:

– aki kapja, fog-e tudni gondoskodni róla? Ha a cserepes virág is kipusztult a keze alatt, akkor azért ne erőltessük. Csodák történnek, de ritkán.

– ha aki kapná, ott adottak a feltételek, vagy könnyen megteremthetőek, és szeretnénk, hogy a kis gazdája kis felelősséget tanuljon a felelős állattartás által, akkor ez egy jó dolog.

– ha mi kaptunk nyulat: mivel itt a jó idő, akár az udvar egy szegletében is lekeríthető egy hely a nyuszinak, és a heti eledele is összegyomlálható akár.

– ha elmúlt a kezdeti lelkesedés, mert újra itt a suli, meg a szokásos hétköznapi mókuskerék, akkor adjuk el, ajándékozzuk tovább, vagy ha elég nagy, együk meg! A nyúlhús nagyon egészséges, és a dísznyúl is ugyanolyan ízű, mint pl. a német óriás, csak kisebb adag.

– legvégső esetben beadhatjuk egy menhelyre (menhelyi kutyáimból kiindulva ez kb. olyan, mintha valami koncentrációs táborba adnánk), vagy az állatkertbe (a nyuszik ketrece nagyjából átellenben van a tigrisével, 100m-rel odébb, ezt gondoljuk végig!), vagy elengedhetjük valami erdőszélen is (142 róka lájkolja ezt, de még ez a legkörnyezettudatosabb). Semmiképp se a kuka mellé tegyük le dobozba! Onnan vagy az enyészet, vagy a kóbor kutyák-macskák szedik ki (bár a kutyamenhelyesek örülhetnek, egy nappal kevesebbet éhezett valamelyik kóbor kutya).

– a legoptimálisabb, ha felelős kis gazdira lel a nyuszi. Ha dísznyuszi, és ha meguntuk, el lehet adni, akár egy kisállat kereskedésen keresztül. Vagy meg is lehet enni. Végülis a nyúl haszonállat, bármennyire is díszes, ezt ne feledjük! Cukiiiiii, naná. Meg finiii is! Igazi fitnesszkaja! A Húsvét körül választási nyuszik nyári szünet végére vágásérettek, a nyári sok fűtől, zöldtől rendkívül finomak és egészségesek is. Továbbtartásukhoz pedig számtalan tanács és ötlet található a lapunkon:

Anghi Csaba: Nyúltenyésztés

A háztáji (haszon)állattartás – 29. rész

A háztáji (haszon)állattartás – 30. rész

A háztáji (haszon)állattartás – 31. rész

 

 

 

 

 

Kategória: Friss, Háztáji állattartás, helyi | A közvetlen link.