125 éves a lajosmizsei vasútvonal

Idén 125 éve jön vonat Budapestről Lajosmizsére, ami anno a nagyállomás környékének, a Baross térnek, Rákóczi utcának a virágkorát eredményezte.

Sajnos manapság erről a legkevésbé sem beszélhetünk. A Rákóczi utca és az egész Ladánybenei út is nagyon rossz állapotú, a Baross tér közterületei kihasználatlanok, pedig lehetne ott egy játszótér vagy egy szép park is. A vonatközlekedés bár ütemes Lajosmizse és Budapest között, és a vonatok is korszerűek, de nagyon-nagyon lassú, konkrétan lassabb, mint 125 éve, korabeli menetrendek tanúsága szerint.

Természetesen van remény a változásra, a MÁV szándékait bizonyítja az általuk jelenleg is építés alatt álló P+R parkoló. Már csak a városvezetésnek kellene jobb gazdaként tekintenie arra a környékre, rendezni a Baross téri közterületet a jelenlegi ostromállapotok után, és rábírni a MÁV-ot és a közútkezelőt a közlekedési körülmények javítására. Ezzel reneszánszát élhetné a városrész, és ismét visszanyerhetné régi méltóságát a vonatközlekedés fontossága. Mondhatnánk, hogy nézzen ki az a rész is városhoz méltó módon, de az az igazság, hogy 50-100 éve is jobban nézett ki a környék, pedig akkor még csak falu volt Lajosmizse.

vasut125

Persze a vasútközlekedés, bármennyire is felbecsülhetetlen előny lehetne, másutt is mostohagyerek Lajosmizsén, a klábertelepi állomásépületet például heteken belül le fogják bontani, mert városunk veszni hagyta. Így egy virágkorában szép, monarchiás állomásépület lesz az enyészeté, múltunk egy darabja.

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?