A háztáji (haszon) állattartás – 5. rész

Takarmányozás – 1. rész

 

Hogyan és hányszor etessünk?

A takarmányok leggazdaságosabb felhasználását és az állatok nagyobb teljesítményét csak akkor remélhetjük, ha egyedileg takarmányozunk. Ez azt jelenti, hogy annyi és olyan takarmányt adunk az állatnak, amennyire és amire szüksége van. Ezt úgy érhetjük el, ha olyan berendezést készítünk, amelyből az állat nyugodtan ehet anélkül, hogy az étkesebb vagy erősebb szomszédai elennék a számára kimért takarmányt. Nem lehet ötletszerűen etetni. Az állati szervezetet hozzá kell szoktatni a rendszerességhez. Etessünk napjában kétszer vagy négyszer, de az etetési időt pontosan tartsuk be.

Általános szabály, hogy fiatal állatoknak napjában többször adunk enni, mint a kifejletteknek. Szálastakarmányokat ritkábban, a puffasztó, a gyomorban rövid ideig tartózkodó takarmányokat pedig rövidebb időközökben kell etetni.

 

Mennyi víz kell állatainknak?

A víz az élethez nélkülözhetetlen. A huzamosabb ideig tartó szomjaztatás a szöveteket és a szerveket víztől fosztja meg, az emésztést lassítja, csökkenti az étvágyat. Az elégtelen vízmennyiséget különösen a fiatal szervezet sínyli meg: fejlődésében visszamarad.

Az állatok ivóvízigényét többszöri, lehetőleg egyenletes időközökben történő, kedvük szerinti itatással elégítsük ki. Erre a célra az önitatókból való itatás a legjobb, mert az állatok számára lehetővé teszi, hogy bármely időben tetszés szerinti mennyiségű vizet fogyasszanak.

Nagyon óvatosan itassunk, ha olyan takarmányokat etetünk, amelyek a gyomorban megduzzadnak (rozs, borsó, bab, stb.). Ilyenkor célszerűbb az állatot etetés előtt, vagy két órával az etetés után megitatnunk. Ha vödrökből itatunk, csak egy-két állatot itassunk belőle, más állat itatására ne használjuk ugyanazt a vizet. Betegségre gyanús vagy beteg állatokat csak külön vödrökből itassunk.

Állatok napi vízigénye télen és nyáron:

  • 1 felnőtt szarvasmarha: 50-70 liter télen – 60-90 liter nyáron
  • 1 növendék szarvasmarha: 10-30 liter – 15-50 liter
  • 1 felnőtt sertés: 12-16 liter – 14-18 liter
  • 1 szoptatós koca: 16-18 liter – 18-20 liter
  • 1 süldő: 6-12 liter – 7-14 liter
  • 1 kecske: 8-9 liter – 10-12 liter

Az abrakdarák nedvesítéséhez kb. ugyanannyi víz kell, mint a légszáraz súlyuk. Kétszer annyi vízzel a dara már folyós állapotúvá válik. A korpát a kétszer annyi víz éppen csak átnedvesíti, háromszor annyi vízzel nehezen folyik, négyszer annyitól már folyós és csak ötször annyi vízzel keverve ivós.

 

Miért etessünk mindig ugyanabban az időben?

Arra kell törekednünk, hogy az állatok mindig ugyanabban az időben kapják meg takarmányukat. Az etetési időt minden körülmények között tartsuk be, mert nemcsak az embernek, hanem az állatoknak is van időérzékük.

Az állat hamar megszokja azt a beosztást, amely szerint etetik. Már az etetésre történő előkészület alatt az állat szervezetében megindul a nyál- és gyomornedv termelés. Mire enni kezdene, akkorra már nagy mennyiségű nyálat és gyomornedvet termel, így a gyomrába kerülő takarmányok emésztését az ott összegyűlő gyomornedv azonnal megkezdheti.

Ha az etetés késik, az állat egyre türelmetlenebbül várja takarmányadagját. A csalódás, a megszokott ingerek kimaradása, késése az állat szervezetében az ellenkezőjét váltja ki annak, mint ami kívánatos lenne. Ha az állat később meg is kapja a takarmányát, már nem olyan jó az étvágya és az emésztése, mintha pontos időben jutott volna hozzá.

 

A következő részben szó lesz a takarmányok előkészítéséről, a darálás fontosságáról.

Kategória: Háztáji állattartás, Tudástár | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?