BARTÓK BÉLA HALÁLÁNAK 70 ÉVES ÉVFORDULÓJÁRA…

Okányi Szilágyi József, a Darányi-Hóman Alapítvány titkára, a Tassi Református Egyház és a Tassi Őszirózsa Nyugdíjas Klub együttes szervezésében sikeres népzenei találkozón vehetett részt a Lajosmizsei Őszirózsa Népdalkör. Lajosmizséről 28-an mentünk Tassra.

Megérkezésünket nagy örömmel, barátként fogadták a helyiek. A csarnok bejáratánál már különféle italokkal, majd pogácsával, süteményekkel kínálták a vendégeket.

Szokatlan helyszínt választottak a szép esemény rendezésére.

Az ünneplés megrendezése Tasson a Református Templomban történt. A megnyitó beszédet Dobos Bence református lelki pásztor mondta el, majd a katolikus pap, ezután pedig az evangélikus lelki pásztor mondták el gondolataikat.

Katolikusok, reformátusok és evangélikusok ökumenikus, közös zenés Istentisztelet keretein belül ünnepeltünk együtt.

Tasson vannak eltemetve Darányi Ignác, aki földművelési miniszter volt, Darányi Kálmán, aki miniszterelnökként politizált és Hóman Bálint történész is.

A Lajosmizsei Őszirózsa Népdalkör a már tőlük elvárt színvonalon, a legjobbak között adta elő műsorát, természetesen citerákkal kísérve.

Ezen az ünnepen 14 csapat vett részt rövid kis műsorral.

Az ünnepi beszédük vezérfonalát a hagyományok ápolásának fontossága képezte.

Több szólista is fellépett, többek között Inoka Márkó trombitán játszott nagyon szépen, de volt aki klarinéton, Cser Csilla pedig furulyán, de a Rákóczi idején leginkább népszerű hangszeren is játszottak, a tárogatón.

Ebben a templomban magas karzaton állt fel több együttes, így az összes fellépő kényelmesen elfért, de az igaz, hogy akik a karzaton léptek fel, azokat a padokból alig láthattuk, de jól lehetett hallani őket.

Az ünnepségen fellépett még Mészáros János Elek, aki beszédében buzdította a hallgatóságot arra, hogy minél többet tegyünk meg magyarságunk megőrzése céljából. Beszédében kiemelte, hogy Hazánkban a katonaságot mi magunk jelentjük, nekünk kell megvédenünk minden idegen betolakodóktól is.

Természetesen énekelt is. Pl. A Honfoglalásból a „Szállj, szállj sólyomszárnyán..”, a „Hazám, hazám” című ismert dalbetétet Erkel Bánk bánjából, valamint a Toborzót.

Ebből az alkalomból igyekeztek minél több Bartók Béla által gyűjtött népzenét bemutatni.

Ezután bevonultunk a Sportcsarnokba, ahol terített asztallal várták a vendégeket,

szendvicsekkel, üdítőkkel, különféle süteményekkel, pogácsákkal. Ezeket a népdalosok készítették és kínálták.

Itt a zenét Boros József szolgáltatta szintetizátor segítségével, de előkerült egy szaxofonon játszó zenész is.

Ők így ketten remek, vidám hangulatot teremtettek.

Itt a Sportcsarnokban adták át az emlékserlegeket, okleveleket.

A hangulat a vérpezsdítő zenének köszönhetően természetesen kiváló lett azonnal, hiszen ennyi népdalénekes és népi táncos a zenére azonnal ráhangolódott, sokszor együtt énekelt a zenészekkel is.

Kellemes emlékként kerül be ez az esemény is napjaink közé.

 

Lajosmizse, 2015. október 25.

Sólyom János

Kategória: Friss, helyi, kultúra | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?