Egy jól sikerült kirándulás

Szerencsénk volt 2012-én az április 24-re tervezett egész napos kirándulásunk alkalmából az időjárással.

Az első kirándulási célpontnak  Máriabesnyő zarándokhelyet jelölte meg a fő szervezőnk Szabóné Mizsei Julianna.  Feledhetetlen gondolatokat, igazodási pontokat ismerhettünk meg az idegenvezetőnk–Morzsányi László– által.  Ő már a kegytemplom előtt szimpatikus lett nekünk nagyfokú alázata, szeretetet sugárzó arca, szemei által.  Minket  zarándokoknak nevezett, hiszen aki ide bármilyen okból is ellátogat, az sokkal többet jelent, mint egy valamilyen épület iránt érdeklődést tanúsító személy.  Itt találkozunk a Szűzanyával, találkozunk Istennel.  Szavaival, gondolataival áttörte a hitetlenség falát azoknál, akiknél az mindezideig megvolt és bizalommal, egymás iránti szeretettel töltötte fel szívünket.  Nem hagyta szó nélkül azt a tényt sem, hogy bizonyára közöttünk is vannak olyan személyek, akiknek nincs hitük, de nagyon fontos mindenki számára tudni, hogy Isten számára a beteg lelkek gyógyítása a legfontosabb.  A mindent legyőző szeretet áthatja a hittel bíró ember lelkét, cselekedetei a családtagjai, a környezete számára kedves, Istennek tetsző.  Akinek van hite, az a személy szinte mindig vidám, jókedvű, imái, kérései meghallgatást nyernek.

Részletesen ismertette a kegyhely, a Rendház történetét, bemutatta  Grassalkovich I. Antal sírhelyét, cselekedeteinek jelentősebb mozzanatait.

Csodálkozva tudtuk meg, hogy milyen rengeteg ember zarándokolt már erre a szép kegyhelyre .

  1. Benedek pápa az Istentiszteletű és Szentségi Kongregáció 2008. május 2-án kelt határozatával a Máriabesnyői Kegytemplomot Basilica Minor rangra emelte.

Jelenleg Máriabesnyői  Nagyboldogasszony Bazilika

Címe : Máriabesnyő Kapucinusok tere 1.

A Bazilika nagyon szép, nemcsak kívülről, hanem belülről is, valamint a környezete is példásan gondozott.  Aki csak teheti, ha elzarándokol Máriabesnyőre, az feltétlenül nézze meg az altemplomot és a Rendházat is!  Maradandó élményben lesz része!

Köszönjük Morzsányi Lászlónak a kedves, hitet és szeretetet is adó kalauzolást!

Innen a Grassalkovich kastélyba mentünk, ahol egy fiatal leány volt az idegenvezetőnk.

Az igazán szépen, igényesen felújított kastély jelentős része már látogatható a közönség számára, bár azt nem gondoltuk, hogy a belépőjegy nem jogosít fel arra, hogy a kastély minden részét megnézhessük.  A színházterembe, a fedett lovaspályára csak külön belépővel lehetséges a belépés!

Az egész kastélyt és annak a környezetét körüllengi egy misztikus légkör, amely a XIX.–XX. század történéseinek kézzel fogható relikviái által előbukkan az idő ködvilágából, így élővé váló jelenné formálódik a mai szemlélő számára.

Az Erzsébet-kultusz, a királynét szerető magyarok és főképpen a főurak (így Andrássy) akkoriban nagy jelentőséggel bírt.

Erzsébet különösen szerette a lovakat.  Nagyon sokat adott a küllemére, ápoltságára.  Több nyelven beszélt, írt.   Korának elismert szépségű, kissé szokatlan cselekedetekkel szinte megbotránkoztató húzásaival, tisztálkodási szokásaival, néha az udvari írott és íratlan szabályok figyelmen kívül hagyásával alaposan feladta a leckét mind a királynak, mind anyósának.  A másfél méter hosszú hajára különösen büszke volt, így annak gondozása kiemelten fontos „szerepet” töltött be a királyné szépségének hangsúlyozásában.

Láthattuk, hogy a király  munkamániás volt és szinte puritán módon élt, pihent.   Sok vita is tarkította a felesége és közte lévő viszonyt, akinek teljesen más elképzelései voltak sok mindenben.

Tudjuk, hogy Erzsébet gyilkosság áldozata lett Svájcban.  Akkor ő 61 éves volt.

Kirándulásunkat a Gödöllő központjában fekvő Erzsébet Parkban folytattuk.  Nagyon szép ez a park, amelyben a sétálásunk, pihenésünk a gyönyörű környezetben emlékezetes marad számunkra.

Itt látható Erzsébet királyné bronzból készült szobra.

Innen megpihenten átmentünk Veresegyházára a Medveotthonba.

A társaság jelentős része egy kis turistákat szállító „vonatra” szállt, így utazták körbe a medvék szálláshelyét, valamint a farkasok és szarvasok lakhelyét.

Érdekes látvány volt mindannyiunknak.  Itt lehetőség nyílt a medvék mézzel való etetésére, mégpedig úgy, hogy fakanálra lehetett kinyomni egy kis mézes macis műanyag flakonból mézet, amelyet a dróthálón át benyújtva a kiszemelt medvének, az igen remek, begyakorolt technikával lenyalt.  A medvén látszott az elégedettség jele, amint a méz nyalásának tudományát szinte művészi szintre emelte.

A Medveotthonban van egy kis mesterséges tó is, amelyben ottjártunkkor két medve szünet nélkül pajkosan játszott egymással.  Birkózgattak, látszólag harapdálták egymást.

Rigó Pál fotósunk az egész kirándulásunkat részletesen rögzítette az utókor számára, így a medvék  vízi birkózása is látható a mellékelt fényképek között.

Sólyom János

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?