Nyugodj békében Lajosmizsei Kollégium (1976-2012)

Lajosmizse Város önkormányzatának 2012. április 26. csütörtöki testületi ülésén megszületett a hivatalos döntés (bár a nemhivatalos sokak szerint már hamarabb, ez engem a seholfalvi egyszeri közintézmény álláshirdetésére emlékeztet, ahol a régóta ott dolgozó állását hirdetik meg a közigálláson alibiből).

A következő 2012-2013-as tanévben a Kollégiumban NEM INDUL TÖBB CSOPORT.

A sors fintora, hogy a kollégium hóhéra pont az, aki kollégiumigazgatóból lett polgármesterünk. Persze a halálos ítéletet itt sem az hozta, akire a szomorú feladat hárult.

A fő ok ugyanis az, hogy 10 év alatti gyerek nem lehet szeptembertől kollégista. Így pedig nem lehet fenntartani a kollégiumot. Ugyan a rendeletjavaslatnál olyan dokumentumot mutattak be, ahol a táblázat eredményei szerint jobban megérte volna fenntartani a kollégiumot megfelezve, két csoporttal, de ez a táblázat nem mutatott rá arra, hogy az önkormányzat zsebéből ez mekkora összegeket vett volna még ki. Ott pedig nincs (decemberben a jutalomosztáskor azért még kiderülhet, hogy mégis, de hát két héttel év vége előtt már könnyebb tervezni tárgyévre, mint az év harmadánál, és az összegek nagyságrendje is más).

Persze ezek a pénzügyi dolgok. A dolog emberi oldala, hogy mi lesz ezekkel a gyerekekkel, hányan fognak intézetbe kerülni esetleg, hogy sikerül megoldani a bejárást naponta, súlyos morális problémákat vet fel. Különösen úgy, hogy jelentősen élhetetlenebbek lettek így a tanyáink. Főleg az autóval nem rendelkező szegényeknek.

Hogy mi lesz a Kollégium épületével? Ez még a jövő zenéje, de lehet, hogy az alsó tagozat fog beköltözni a mostani iskolaépületekből, mint a Szent Lajos utcai, a Súri vagy a Gépállomási. Gondolatkísérletként: ezeken a helyeken van iskolaudvar, ahol a gyerekek szünetben tudnak futni egy kört, ha jó idő van, és nincsenek “nagyok”. Ha összeköltöznek, akkor nyolc évfolyam lenne együtt, akár hatévestől a tizenhat évesig.

Akárhogy is nézzük, egy országos szintű kényszerhelyzetre reagált így az önkormányzat, lehetőség szerint minimalizálva a károkat, hiszen ha jövőre kell ugyanezt megtenni, állami fenntartás mellett, akkor még több pedagógus veszítette volna el az állását. Mindez azonban nem kisebbíti azt a visszafejlődést város szinten, amit a Kollégium bezárása okoz.

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?