Elismerés a lajosmizsei polgárőröknek

Mint a mai Petőfi Népében is olvasható, Nagy Zoltán, a lajosmizsei polgárőr egyesület vezetője igen magas kitüntetést kapott a hétvégén, a polgárőr érdemkereszt arany fokozatát, amiből évente hetet adnak ki országosan a 96 ezer polgárőr legérdemeseibbjeinek.

Ennek apropóján beszélgettem vele hétfő késő este, szolgálatában zavarva. Kérdésemre elmondta, hogy a lajosmizsei polgárőrség a korábban működött hasonló jellegű kezdeményezésektől függetlenül 6 éve indult, mint hivatalos polgárőrség. Akkor a nulláról indultak, de mára eljutottak oda, hogy két személygépkocsijuk és két robogójuk (amiből az egyikre tőlem kaptak egy kis szirénát még az ősszel) van, egy rendszámfelismerő berendezésük és 25 fős tagságuk ehhez, így minden nap kinn vannak az utcákon és dűlőkön.

Az elmúlt időszakban fogtak lopott terepjárót a rendszámfelismerő rendszerüknek köszönhetően, de találtak meg eltűnt személyt, rendszeresen fognak fatolvajokat vagy betörőket ha épp nem balesetnél kell segítkezzenek. A lakosság legkönnyebben a nagy városi rendezvények biztosításakor találkozhat velük, vagy éppen halottak napján a temető környékén. Idén várhatóan az égre tekintve is láthatunk polgárőrt, ugyanis a kunbaracsi sárkányrepülős kolléga is átrepül segíteni a helyi kollégáinak.

Fontos változások történtek jogi szempontból is, ugyanis már csak a hivatalos polgárőr egyesületek járőrözhetnek, a civil önkéntes járőrszolgálatok mindenféle formája be van tiltva! Azok is, amikből számos működött Lajosmizsén is, például a Papföldön, vagy a faluvégen. Hamarosan megérkezik az új, egységes formaruha. Nagyobb jogkört is kaptak a polgárőrök, feltartóztathatják a bűnözőket a rendőrség megérkezéséig, és legálisan lehetnek náluk önvédelmi eszközök is.

Hogy miért is teszik ezt a polgárőrök? Meglepő, de nemhogy semmilyen juttatást nem kapnak, de még tagdíjat is fizetnek, hogy szolgálhassák a lakosságot. Az önkormányzattól kapott támogatás (ami idén 200 ezer forint, plusz a gépjárműadó elengedése) nagyjából a járművek fenntartására elegendő (nem, üzemanyagra már nem, tehát ennyi pénzért csak az udvarban áll), és egyébként is kevesebb, mint akár egy nagyobb rendezvény fizetett biztonsági szolgálat általi biztosítása. Belátható tehát, hogy a lakosságtól érkező adományok létfontosságúak a helyi polgárőrség számára, amik a postaládákba időnként bedobott csekken, vagy közvetlen az Őrkényi Takarékszövetkezetnél befizetve lehet hozzájuk eljuttatni.

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?