Háztáji (haszon) állattartás – 33. rész

Szarvasmarha – 4. rész

Mi a teendő az ellés előtti megfekvésnél és a hüvelyelőesés előfordulásakor?

A megfekvés az elléshez közelálló idősebb, gyengén táplált, állandóan istállóban tartott teheneken fordul elő, néha előhasi üszőkön is. Azzal kezdődik, hogy az állat sokat fekszik, nehezen kel fel, vagy próbál felállni, de a hátsó lábai nem bírják. Az okot leginkább a gyenge takarmányozásban, rossz tartásban kereshetjük. Ha már fellépett a baj, azonnal javítsuk meg a takarmányozást jó szénával, abrakkal, zöldtakarmánnyal.

A felállni nem tudó tehenet naponta többször meg kell fordítani, de sohasem a hátán át, és bőven kell alája almozni. Még jobb, ha az állásra 20-30 cm vastagon homokot szórunk és erre tesszük a szalmát. Mindenesetre hívjuk fel az állatorvost, mert az oka esetleg csípőficam vagy belső törés is lehet.

A hüvelyelőesés a vemhesség második felében fordul elő némelyik tehénnél. Amikor a tehén fekszik, a hüvely fala ökölnyi, sőt, gyermekfej nagyságban kitüremkedik a péráján. Megszüntetésére az állás hátulsó harmadát meg kell emelni, hogy előre lejtsen. Óvni kell a kitüremkedett hüvelyt a szennyeződéstől. Ha az előesés olyan nagyfokú, hogy felálláskor sem tűnik el vagy kisebesedik, állatorvosi kezelés szükséges.

Hogyan készüljünk fel az ellésre?

A várható ellés előtt 7-8 napra vonjuk el a tehéntől a kitőgyeltető abrakot. Helyette télen finom szénát, gondosan megmosott répát és korpás ivőst, nyáron a közeli jó legelő mellett szükség szerint zöldtakarmányt adjunk. Ha már a közeledő ellét jelei mutatkoznak, a tehén ne járjon ki a csordával. Ha jó az idő, mindennapos egy órai jártatásról gondoskodjunk.

A tehenet az ellés előtti napokban fokozott gondossággal tisztogassuk. A szennyes fart, lábat, csülköket langyos vízzel mossuk kefével, szalmacsutakkal. Az almot minden nap cseréljük frissel. Az elléshez legyen kéznél egy vödörben meleg víz, egy vödörben hideg víz, egy kifőzött, kisujjnyi vastag puha kötél, szappan, tiszta törölköző, a borjú köldökének fertőtlenítésére széles szájú kis edényben jódtinktúra, vagy fakátrány, ugyanannyi denaturált szesszel higítva.

Hogyan indul meg az ellés?

Röviddel a borjazás előtt a péra megduzzad, kipirul, víz színű, nyúlós nyálka-zsinór lóg ki belőle, a far két oldala besüpped, a farok elbénultan lóg, a has leereszkedik, a tőgy megduzzad.

Az elleni készülő tehén nyugtalankodni kezd, helyén ide-oda tipeg, gyakran ürít, a hasa felé nézeget, azután lefekszik. A megnyitó fájdalmak hatására a péranyílásban megjelenik a kékesbarna, fénylő vízhólyag. Ez rendszerint magától felreped, tartalma elfolyik és síkossá teszi a magzat útját. Ha nem reped fel magától, csak akkor szakítsuk fel, amikor már nagyon kiduzzad, különben a túl korán felrepesztett vízhólyag nem tudja a magzat előtt eléggé kitágítani a szülőutat. Az ellés megkezdésétől számított 2-3 óra múlva megjelenik a fényes, fehér lábhólyag. Ha ez sem reped fel magától, és már a borjú lába, orra is látszik benne, késlekedés nélkül szakítsuk fel,  nehogy a borjú megfulladjon. Amíg a lábhólyag csak ökölnyire duzzad ki a pérából, addig ne szakítsuk fel, mert a szülőútnak erre a tágítására is szüksége van.

Kell-e a borjún segíteni az elléskor?

A lábhólyag felrepedése után a tolófájások erősödnek és legtöbbször minden zavar nélkül megszületik a borjú. Előfordul azonban, hogy a túl nagy borjú születésekor, vagy ha a tehén gyenge és “nem ad erőt”, segíteni kell az ellésnél. Amint a borjú lábai megjelennek, kifőzött kötelet hurkoljunk a csüdjére vagy a csánkja fölé. A borjút húzni csak akkor szabad, és legfeljebb két ember erejével, amikor a tehén is erőlködik. Ha szabályosan fekszik, mindig a tehén faroktöve irányában kell húzni. Ha a fej nehezen jut át a péranyíláson, akkor a borjú homloka mellett tisztára mosott, lapos tenyérrel nyúljunk a hüvelybe és a kézháttal óvatosan felfelé nyomva a hüvely falát, segítsük a fejet kibújni. A vállak átsegítésekor ne egyszerre húzzuk a két lábat, hanem előbb az egyiket, aztán a másikat. Amikor a csípő jut a szülőútba, segítsük a borjút oldalt fordulni, mert úgy könnyebben átjut a szülőúton. Farfekvésnél siettessük az ellést, hogy a borjú meg nem fulladjon. Bármilyen rendellenesség adódik és nem tudunk rajta rövid időn belül segíteni, hívjunk állatorvost. A próbálgatásokkal árthatunk a borjúnak is, a tehénnek is. Hozzá nem értő, főleg nem kellő tisztasággal történő beavatkozásnak könnyen lehetnek súlyos következményei: méhgyulladás, kifolyás, meddőség, vérmérgezés.

Mit tegyünk az újszülött borjúval?

Ellés után először a borjú orrából, szájából tisztítsuk ki a nyálkát. Ha gyengén lélegzik, elalélt, öntsünk hideg vizet a fejére, a nyakára és a mellkasára. A borjú tüszköl, fejét rázza, de mindjárt mélyebbeket lélegzik. Ha a tehén egészséges, tegyük elébe tiszta szalmára a borját, hogy lenyalhassa. Sóval, korpával nem szabad meghinteni a borjút. Anyja anélkül is lenyalja, viszont a só felmarja a bőrét, a korpától pedig összeragad a szőre. Ha a tehén nem akarja lenyalni a borját, vagy gümőkóros, brucellózissal fertőzött, akkor mi dörzsöljük szárazra tiszta zsákdarabbal, puha szalmacsutakkal.

A borjú lábairól nem szabad leszedni a körömkocsányát (sárga körmöt), mert az a talpát védi és néhány nap múlva magától leesik.

A köldökzsinór legtöbbször magától elszakad. Ha nem szakad el, akkor a hasfaltól 8-10 cm-re tiszta, fertőtlenített késsel el kell vágni. A köldökzsinór csonkját elkötni nem kell. Amikor a köldököt fertőtlenítjük, a fertőtlenítő oldattal teli széles szájú edényt vagy poharat szorítsunk gyengéden a hasfalhoz, hogy a köldökcsonk bele lógjon. A köldökfertőtlenéítést néhány napon át meg kell ismételni.

A vérző köldökcsonkot azonnal el kell kötni, különben az újszülött borjú elvérzik. Ha a köldökzsinór legalább egy tenyérnyire szakadt el a hasfaltól, a végétől számítva 2 ujjnyira kössük el kifőzött fonállal. Az elkötött csonkot hajtsuk fel a bőrhöz és kössük a köldökcsonk hasfal felőli végéhez. Ha közvetlenül a hasfalnál szakad el a köldökzsinór és nem tudjuk elkötni, főzzünk ki két nagyobb, legalább 7-8 cm hosszú zsákvarrótűt, ezeket a köldök bőrén szúrjuk át egymásra keresztben. A két tű fölött most már el tudjuk kötni a köldököt. A borjú derekát kössük át tiszta kendővel, hogy a tűk ne mozduljanak el. 1-2 nap alatt megszűnik a vérzés, és a tűket kivehetjük.

Hogyan kezeljük a köldökgyulladásos borjút?

Az újszülött borjú köldöke nyitott seb. Ha nem vigyázunk eléggé a tisztaságra, könnyen köldökgyulladás lép fel. Bikaborjaknál a köldök fertőződését és gyulladását elősegíti azt is, hogy a vizelet állandóan nedvesen tartja a köldökcsonkot. Enyhébb gyulladás esetén a borjú nem lesz bágyadt, étvágytalan, csak a köldöke duzzad meg. A csonk nem szárad meg, nedves marad, körülötte a bőr megduzzad, tapintásra fájdalmas. A csonk végéből bűzös, gennyes váladék szivárog. Ha súlyosbodik a gyulladás, a borjú lázas, bágyadt lesz, remeg, hátát felpúposítja, étvágyát elveszti.

A köldök körül nyírjuk le óvatosan a szőrt és a csonkot ecseteljük be jóddal. Később, amikor a köldökcsonkon keletkezett tályog megnyílik és kiürül, mossuk ki 3%-os Hipperollal és törülgessük ki jódos vattával. A köldökgyulladás megelőzése érdekében ügyeljünk a tisztaságra és arra, hogy a borjú alatt mindig bőséges, száraz alom legyen.

Az újszülött borjú mikor kapjon először tejet?

Ne várjunk a borjú szoptatásával vagy itatásával arra, hogy a magzatburok eltávozzék. Amikor az anyja a borjút lenyalta, vagy mi leszárítottuk, azonnal engedjük szopni. Ha itatással fogjuk felnevelni, ugyanekkor fejjük meg a tehenet és így dajuk a tejet a borjú elé.

A tehén tőgyét az első szoptatás, illetve fejés előtt igen alaposan mossuk meg langyos, szappanos vízzel. Az első tejsugarakat fejjük külön edénybe. Első alkalommal akár szopik, akár iszik a borjú, igen kevés tejre van szüksége, ezért szopás után is fejjük ki alaposan a tőgyet. A benthagyott tej ugyanis könnyen okozhat tőgygyulladást. Itatáshoz a főcstejet télen legjobb forró vízzel kiöblített és így átmelegedett edénybe fejni. Így nem hűl le, amíg a borjú megissza.

Az ellés utáni 6-8 napig ad a tehén föcstejet. Ez a sárgásbarna színű, a rendes tejnél sűrűbb és sós ízű tej igen fontos a borjúnak. A föcstejben ugyanis jóval több táplálóanyag van, mint a rendes tejben, és védőanyagokat is tartalmaz, amelyek megvédik a borjút a fertőzésektől. Emellett a föcstej gyengén hashajtó hatású is, így a borjú belei kitisztulhatnak a bélszuroktól, nyálkától.

Ha a borjú megszületése után 5-6 óra múlva sem trágyázik, bágyadt, étvágytalan lesz, összehúzza magát, kólikás fájdalmakat mutat. Ilyenkor készítsünk langyos vízzel szappanos oldatot és ezzel adjunk beöntést. Ha a beöntésnek nem volna kellő hatása, meg kell ísmételni. Ha van otthon ricinusolaj, adjunk abból egy evőkanálnyit, de megteszi egy fél pohár étkezési olaj is.

Hogyan gondozzuk a tehenet ellés után?

Ellés után a tehén hamar feláll. Ha egy óra múlva sem kelne fel magától, próbáljuk meg erélyesebben, de nem durván felállítani. Ha erre sem mozdul, vagy megpróbál lábra állni, de visszaesik, ne próbálkozzunk tovább, hanem hívjuk az állatorvost. Amikor a tehén felállt, mossuk le a beszennyeződött farát, hátulsó lábait, farkát langyos szappanos vízzel és töröljük szárazra. A szennyezett almot vigyük ki az istállóból, és vagy ássuk el mélyen, vagy égessük el. A trágyadombra semmi esetre se szórjuk. A friss alom behordása előtt az állást fertőtlenítsük mésztejjel.

Mikor távozik el a magzatburok?

Ha z ellés rendben folyt le, a tehén 2-8 óra múlva veti el a magzatburkot. Ha 24 óra múlva sem távozna el a magzatburok, hívjuk el az állatorvost. Állatorvosi kezelés nélkül a magzatburok visszatartása könnyen okoz méhgyulladást, vérmérgezést, meddőséget. Ugyanilyen kárt okozhat, aki hozzáértés nélkül próbálja a tehén magzatburkát eltávolítani.

A borjazás utáni első napokban a tehén hüvelyéből véres, majd barnás színű váladék ürül. 6-7 nap múlva már világos színű, nyálkaszerő a váladék. 12-15 nap múlva, ha minden rendben folyt le, a kifolyás elmarad. Ha ezután is mutatkozna kifolyás, vagy a váladék már korábban is bűzös, hívjunk állatorvost.

Következő részünkben az ellés utáni betegségekkel, teendőkkel kapcsolatos tudnivalókról lesz szó.

Kategória: Friss, Háztáji állattartás, kultúra, Tudástár | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?