Hello, vín!

Na nem az időseket köszöntik így… Halloween estéje lesz ma, bulikkal, miegymással.

Ha az ember nem is kívánja átvenni ezt a tengerentúli ünnepet, tökfejet faragni akkor is jó móka! Akár rövid családi programnak is megteszi… Még ma délután se késő nekilátni.

Én ezt az igazán egyszerű, minimál tökfilkót 5-10 perc alatt hoztam össze:

Hozzávalók: egy nagy takarmánytök Csehéktől, a Benei út mellől, ahol a töknap is volt. Ott kicsi árak és nagy választék vár mindenkit! Én minden évben onnan szerzem be a faragnivalót (meg a sütnivalót is, ami nagyon finom a hűvös őszi estéken)! Minél nagyobb a tök, annál könnyebb faragni!

Eszközök: ha sok a bele a töknek, egy fém evőkanál is jól jöhet kikapargatni, de mivel hűvös van, kevésbé romlandó a tökünk, így ha nem kaparjuk ki nagyon az se baj, az enyémnek idén alig volt bele, így kézzel szedtem ki, miután a késsel nagyjából körbekapirásztam. KÉS. Mindenképp egy erősebb, éles, de viszonylag rövidebb pengéjű kést keressünk, aminek a nyele biztos fogást ad! Nekem a jól bevált sárga tokú, fekete nyelű Bacho késem tett sokadszor jó szolgálatot, amit Nagyék boltjában vettem, az Egészségházzal szemben, anno kevesebb, mint 3000 Ft-ért. Mindenkinek csak ajánlani tudom, csatakos, vizes kézzel is nagyon biztos fogása van, minimalizálva a baleseteket, a pengéje pedig jó éltartású, könnyen fenhető. Tökfaragáson túl a nejem ezzel szeret tyúkot bontani, de volt már pár sertés típusú találkozása is az oldalamon… Tököt faragni is pont jó a mérete, és amikor kibelezzük, borítékolhatóan csuklóig tökösek leszünk… A végén örülni fogunk késünk egyszerű tisztíthatóságának…

Ahogy én csináltam:

Mivel este volt, lámpafénynél dolgoztam az udvaron, és hangulatfokozóként hideg eső szemerkélt a hátamra hétfőn, mikor faragtam, így a legegyszerűbben oldottam meg. Körbenézve kiválasztottam a töknek azt a felét, ami a legpofásabb volt, ami kiadta az arc leendő helyét. A becsületes tökök nem klónok, nem egyformák, mindnek van egy kis karaktere… Vettem a kezem ügyébe egy vödröt, amibe a hulladék, tökbél került. Először is megskalpoltam, azaz a tetejét körbevágtam, és leemeltem, mint egy kalapot. Ha nem tökéletesen kör alakú a vágásunk, hanem keletkezik egy kis csücske, nem baj, visszarakáskor segít betájolni, hogy is állt rajta… Itt ki tudtam kaparni a belsejét, és később a mécsest, gyertyát is itt lehet beletenni, meggyújtani. Majd a kés hegyével saccra bekarcoltam a tökbe a szemek, száj és az orr helyét. Ezek után itt bedöftem a kést, a vágásokat a jelöléseknél összevezettem, így a kieső darabok kinyomhatóak voltak (vagy be, vagy ki). Ezek után a nyílások környékét belülről átkapirásztam, és a széleiket úgy faragtam meg, hogy befele kicsit táguljanak. Így jut a lehető legtöbb fény ki a nyílásokon. Ha a szájba fogakat is szeretnénk, már bekarcoláskor tervezzük be előre.

Aztán bele egy tavalyi maradék mécsest (kívülről úgyse látszik, milyen), kalap vissza, és kész is a mű.

A kijövő részeket lehetőleg ne a kukába dobjuk! Remekül komposztálható a kert végében, ha kiborítjuk, a madarak rájárnak, ami megmarad, gyorsan lebomlik!

Hogy az ünnepek után mi legyen a tökkel? Szintén ne a kukába szánjuk. Ha nincs jószág otthon, vagy a környezetben, ami megegye (persze miután a viaszdarabokat kitakarítottuk belőle), akkor jobb híján mehet a komposztba, vagy akár a Golgotai turista pihenő melletti erdő szélébe is le lehet tenni, a madarak és az őzek örülni fognak neki télen. Harmadikán szombaton szinte egész nap kinn leszünk, átvesszük.

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?