Kápolnák útja – egy új lajosmizsei turistaút

A Zöld sáv turistaút eddig két szakaszra tagozódott: a kecskeméti Arborétumnál lévő kápolnától Méntelekig tartott, illetve Lajosmizsén a Szabadság tér parkjától a Pusztatemplomig. Lásd: www.turistautak.hu

Ezt a két részt kötöttük ma össze a Petőfi Túrakör és az Édosz Kinizsi természetjárókkal közösen, illetve fejeztük be az összekötést, amit a kecskeméti Édosz Kinizsi természetjárók már elkezdtek, és a Pacsirta utca végén hagytak abba.

Az útvonal a következő lett:

A parkot a patikával szemközti gyalogátkelő helyen hagyja el, majd a Szent Lajos utcán a templommal szemben folytatódik.

Itt a Szent Imre téren (piactér) a Lajosmizse-alsó (hatvan éve sokkal szebb neve volt: Szent Lajos) vasúti megállóhelynél a temető irányába fordul el.

A Bartók Béla utcán

Innen a Bartók Béla utcán megy végig, s annak végén fordul el balra, s megy egészen a vasútig, s azon átkelve a Pacsirta utca végéig.

Balra fordulunk a Bartók végén

Ha Lajosmizse központja a cél, akkor itt kell a bartókra fordulni

A Bartók és a Pacsirta végei közt félúton

A Pacsirta végén lévő vasúti átkelőnél.

Az átkelőből visszanézve a Bartók vége felé

Ezután már ki volt jelölve az út, s tartott a Pacsirta utca végétől a vasút mentén a Telepi út végén lévő átkelőig, majd el a Golgota mellett a Határ-dűlőig, ahol Méntelek felé fordultunk.

Méntelek felé, már Kecskemét határában

A Határ dűlő, ami majd az M8-as épülése után igen fontos közlekedési út lesz. Ennek most még nincs nyoma.

A ménteleki határ

 

Természetvédelmi terület határa: árok+lenyesett tüskös gallyak a fatolvajok ellen

Összességében egy nagyon jó hangulatú túrán vehettünk részt, volt szerencsénk a kláberi kastélyba is bebocsátást nyerni, és az időjárással is nagy szerencsénk volt. Hazafele pedig a lajosmizseiek Méntelektől vonattal jöttek haza, míg a kecskemétiek tovább mentek a Nyíri-erdőig, ahol Nagynyír megállóhelynél szálltak vonatra, kiélvezvén a Lajosmizse-Kecskemét vasútvonal üzemelésének áldását!

Lajosmizse turistaútjairól igyekszünk majd hamarosan egy áttekintő, összesítő térképpel szolgálni, hogy ha bárki kedvet érez, szabadon kószálhasson homokos rónáinkon!

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?