KUN EMLÉKHELY AVATÁS ÓPUSZTASZEREN

2009. szeptember 17.-én került sor a Nemzeti Történeti Emlékparkban Ópusztaszeren egy Kun Emlékhely avatására.

A kun szoborpár, amelyet kőből faragott Győrfi Sándor szobrászművész, egy méretes, mesterségesen épített halom tetején kapott helyet. Az „Őseink” címet viselő szoborpár Gubcsi Lajos adománya a Nemzeti Történeti Emlékpark részére.

Az ünnepi beszédet egy kazah iskolaigazgató mondta el. A beszédének legfontosabb üzenete, hogy a kazahok még ma is rokonainknak tartják magukat és szeretnék, ha a jövőben a rokoni szálaink megerősödnének. Természetesen a magyarok is elmondták gondolataikat (pl.Vad László a Cumánia Szövetség elnöke, a Történeti Emlékpark igazgatója, Ficsór József a Kun Konzorcium elnöke, stb.)

A kun halom építéséhez a következő települések járultak hozzá : Balotaszállás, Bácskossuthfalva, Berekfürdő, Bugac, Bugacpusztaháza, Csengele, Csólyospálos, Fülöpháza, Fülöpjakab, Fülöpszállás, Gátér, Harkakötöny, Jakabszállás, Jászszentlászló, Karcag, Kecel, Kenderes, Kerekegyháza, Kétpó, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunlacháza, Kistelek, Kisújszállás, Kömpöc, Kunadacs, Kunágota, Kunfehértó, Kunhegyes, Kunmadaras, Kunpeszér, Kunszentmárton, Kunszentmiklós, Ladánybene, Lajosmizse, Móricgát, Orgovány, Pacsér, Pálosszentkút, Petőfiszállás, Pirtó, Szabadszállás, Szank, Tiszakécske, Túrkeve, Üllés.

A jelenlévők egy kuriózumnak számító kulturális, történelmi műsorban vehettek részt.

A régi kun harcmodort, hadi eszközöket mutattak be élőben. Megfoghattuk pl. a fémsodronyból készített inget, a nyílvesszőket, a buzogányt,stb. Választ kaphattunk egy-egy összecsapás-közi fogás, mozzanat jelentőségére. Legtöbbször ilyen apró fogáson múlott a harcos élete.

A Kazahsztánból érkező csoport tagjai nagyon szépen zenéltek hangszereiken, amelyek leginkább a hegedűhöz és a kobozhoz hasonlítottak.

Basky András polgármester úr, aki szintén jelen volt ezen az eseményen, azt mondta, hogy a kazahok zenéje szép, keleties hangzású, de mégsem hangzik idegennek számunkra.

Szép, fiatal kazah leányok mutatták be hazájuk legnépszerűbb táncait. A táncosok népviseleti öltözetükkel, táncaikkal visszahozták számunkra a 770 évvel ezelőtti idők hangulatát.

Az ünnepség befejezése után egy nagy közös fényképezkedés következett az Emlékpark igazgatójának a javaslatára.

Baráti, jó hangulatban váltunk el egymástól.

Az összes (52) kép megtekintéséhez kattintson ide!

Sólyom János

Kategória: Friss, kun | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?