Lajosmizsén is fizettek hamis bankkártyával

Kéttucatnyi hamis, klónozott bankkártyát találtak Magyarországon. A kártyákkal, több
alkalommal is sikeresen fizettek, mielőtt a rendőrség elkapta volna a külföldi tetteseket.
Az egyik bank biztonsági szolgálata jelezte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságnak, hogy január 18-án a késő esti órákban több magyarországi benzinkúton is hamis, klónozott bankkártyával vásároltak ismeretlenek.
Tatán és Lajosmizsén sikerrel jártak. A petőfiszállási benzinkúton is próbálkoztak, de addigra a bank már letiltotta a kártyát.
A rendőrök a nagylaki határátkelőhelyen fogták el a gyanúsítottakat – két brit állampolgárt. A rendőrök átvizsgálták a járművet, amiből 23 bankkártyát foglaltak le, és készpénzhelyettesítő fizetési eszközzel visszaélés megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.
Így védekezhetünk:
A bűnelkövetés módja és a lefoglalt eszköz arra utal, hogy
a csalók úgynevezett klónozásos technikával dolgozhattak,
azaz az adatokat bankjegykiadó automaták használatakor,
egy illegális adatszerző eszközzel szerezhették meg, a
klónozott kártyákat pedig vásárláskor használták fel.
A klón annyit jelent, hogy egy létező bankkártyát valamiféleképpen megtöbbszörözik, és az eredeti és a klónja – annak felderítéséig – egyszerre létezik. És természetesen, amíg le nem bukik, más is fizet a mi kártyánkkal, annak egy pontos másával. A visszaélés „különlegessége”, hogy annak ideje alatt a kártyabirtokos zsebében végig ott az eredeti kártyája és mit sem sejt arról, hogy közben mások a számláját használják.
A bankok sokat tesznek annak érdekében, hogy olyan védelmi protokollt alakítsanak ki, hogy az ilyen csalásokat nagyban megnehezítsék, illetve ellehetetlenítsék. A bankok monitor rendszere és az ügyfeleknek küldött SMS ugyanakkor általában nagyon rövid idő alatt kiszűrik ezeket a tranzakciókat.

A klónozásos kártyacsalásnál különösen fontos ellenszer a napi limit beállítása, illetve smsértesítés kérése, beállítása, amely tudatja ha olyan tranzakciót hajtottak végre, amelyet nem a kártya birtokosa kezdeményezett.
A napi limit beállításánál javasolt egy alacsonyabb összeget megadni.
Csak nagyobb vásárlás, készpénzfelvétel idején ideiglenesen megemelni a limitet.
Ha olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát, és érdeklődjünk arról is, szükséges-e rendőrségi feljelentést tennünk.
Készpénzfelvétel előtt ellenőrizzük, hogy az ATM pénzkiadó nyílásán nincs-e ragasztásra,
átalakításra utaló nyom, illetve nem találunk-e szokatlan, oda nem illő
tárgyat vagy rongálás nyomait az automatán.
Ha a tranzakció során kártyánk megsérül, vagy az ATM nem adja ki, hívjuk a
bank telefonos ügyfélszolgálatát, és azonnal blokkoltassuk bankkártyánkat.
Forrás: www.penzcentrum.hu

Kategória: Friss, helyi, rendőrségi hírek | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?