Megkezdődött az optikai hálózat kiépítése!

Lajosmizse Város Önkormányzat 2013 novemberében döntött az optikai hálózat kiépítésének a megkezdéséről az intézményei között. Ezt követően a Magyar Telekom a postán levő telefonközpontot alkalmassá tette az optikai hálózat település szintű kiszolgálására is.  A tervezési és engedélyezési eljárások lefolytatása után 2014. november 10-én megkezdődött a hálózat kiépítése az Önkormányzat és Intézményei, illetve a központban levő emeletes házak között. Ezt követően nyílik lehetőség a további fejlesztésekre, amelyek a helyi vállalkozások és további utcák bevonását jelenti a Magyar Telekomhoz megfelelő igények beérkezése esetén.

Basky András
polgármester
A bevezetésre kerülő optikai Internet fejlesztés várható hatásainak bemutatása.

1.    Önkormányzati szinten:

  • Az optikai kábel esetében az Önkormányzatnál és az Intézményeknél is 120/50 Mbit lesz az Elérhető sávszélességi. Az intézménynél a szolgáltatási szerződéseket egységesíteni kell, így   a legkedvezőbb előfizető díjcsomagokkal  költségmegtakarítás érhető el.
  • A város versenyképességét alapvetően meghatározza a világháló nagysebességű hozzáférése.
  • Várható helyi adó bevételnövelő hatása.
  • A városi új és korszerű térfigyelő kamera működésének elősegítése, ezzel is hozzájárul Lajosmizse közbiztonságának javulásához.

2.   Előnyök a lakosságnak:

  • A lakosság részére is elérhetővé válik  a optikai szolgáltatás. Ez jelenleg az Attila u. mindkét oldalán levő lakóépületekre igaz, mivel a tervezett Önkormányzati beruházás ezen az úton halad végig.
  • A település további területein kellő számú lakossági közösségi összefogás esetén a Telekom saját költségére szintén kiépíti az optikai szolgáltatást. 
  • Az igények elbírálását csak közösségi szinten beadott kérelmek esetén tudják elfogadni.
  • A fejlesztésnek köszönhetően az idősek és betegek távfelügyelete is széles körben megoldható.
  • A fiatalok számára a távmunka lehetőségének informatikai háttere biztosítottá válik.
  • Internet alapú szórakoztatás, multimédiás tartalmak megjelenítésére.

3.   Előnyök a vállalkozóknak:
Az optikai hálózat megjelenése és elterjedése versenyképessé teszi városunkban működő illetve az itt letelepedni kívánó, vagy fejleszteni kívánó vállalkozások számára!

Megkérem a tisztelt leendő optikai szolgáltatásokra előfizető cégeket, és magánszemélyeket, hogy a megrendeléseikkel, csoportosan keressék meg a Magyar Telekom NYRT irodáit a nagyobb érdekérvényesítési lehetőség miatt.
Nagy István
informatikus

 

A szerkesztő személyes megjegyzései:

Érthetetlen, hogy miért nem egy helyi (vagy több összefogva)  kiterjedt ügyfélkörrel és hálózattal rendelkező internetszolgáltató hozza be az optikai internetet Lajosmizsére! Akkor széles rétegek számára lenne elérhető, nem csak az intézményeknek és az útba eső néhány szerencsésnek. Így a várost érő előnyök jó darabig marginálisak lesznek. Hogy egy példát mondjak: nekem pl. van internetem, de vezetékes telefon a közelben sincs. Azt gyorsan hozzátenném, mennyire csak kullogunk a technológiai fejlettség után: a környező kistelepüléseken már régen van optikai internet és az ezzel járó szélessáv. Nem csak egy utcának és az önkormányzatnak, hanem a lakosság zömének! A térfigyelő kamerákhoz elsősorban kamera kellene, meg ember a monitor elé, az adatátvitel vezeték nélkül is megoldható. Nomeg kérem, kamera nem csak a központba kell, hanem a városkapukhoz is, oda meg vajon mikorra fog ez a hálózat kijutni???

Arról, hogy mikor lesz lezárva a hivatalos ügyek, Óvoda, stb. miatt fontos közlekedési csomópont, nincs információ, tehát még az önkormányzatnak sem szólnak a mélyépítők előre. Roppant érdekes!

Kategória: Friss, helyi, sajtóközlemény | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?