Pacsirta utcai út(v)iszonyok

Ma csoda történt! Köszönjük!

Fél év óta először jött erre az önkormányzati munkagép, pontosabban először jött úgy, hogy utat is javított. A múlt heti facebookos és lapunkon is olvasható általános közfelháborodással való bármiféle egybeesés persze csak a véletlen műve lehet, a városvezetés gondos terv alapján dolgozik, nem a közhangulat hatására.

Persze azt nem értem, hogy a kritikus szakasztól öt méterre ezt a pár tehénellető gödröt minek hagyták meg, negatív fekvőrendőrnek?

Mert fekvőrendőrre volna igény. A területileg illetékes Borbély Ella képviselő asszony beadványában (15. oldal) jelezte: 19 aláíró családból 18-an fekvőrendőrt szeretnének a Pacsirta utcára, és csak egy aláíróban merült fel, hogy az újabb bukkanó gondot okozhat a friss gyümölcsöt szállító gazdáknak, többek közt. Az indok: a jó (már hogy a környékhez képest jó, nem a város túlsó feléhez képest jó, mert annál azért rosszabb) útminőséget kihasználva az autók nagyon felgyorsulnak, és ez veszélyezteti a közlekedésbiztonságot.

Az indok valós, tényleg vannak, akik jelentősen meghaladják az 50 km/h sebességet. De ez többek közt azért veszélyes, mert ezen az úton nincsen járda, vagy szabad járdasáv sem. Eseti járdaszakaszok vannak, de sok esetben az ott lakók növényzettel vagy egyéb akadállyal lehetetlenné teszik a kerítés melletti gyalogos közlekedést, így a jelentős gyalogosforgalom is az úttestre szorul. Arra az úttestre, amely éppen csak elég két személyautónak, de a külső végén a felhízott padka miatt lassan egynek sem, ezen a mostani javítás sem igen változtatott (pedig nem sokból tartott volna). Reméljük, csak azért, mert ez majd egy későbbi napon történik meg!

Mit okozna pár fekvőrendőr? Először is költséget, olyan költséget, amelyet akár kátyúk javítására is fordíthatna az önkormányzat. Az elhelyezés helyén és a KÖRNYÉKÉN is állandó dübögést, amikor áthalad egy jármű. Eleve a felvetés is visszás annak az utcának a lakosaitól, akik csatornázáskor megismételtették az úttest helyreállítását, mert nem lett olyan sima, mint csatornázás előtt volt. Az átutazóknak, mert vannak sokan, hiszen rendes gyűjtőút híján ez a keskeny utca (a Bartók Béla úttal együtt) látja el ezt a funkciót, bosszúságot, és károkat okozna a járműveikben, a szállított árujukban (én láttam már összeborult szamócás ládákat a ma rendbe tett szakaszon, hát azt a szamócát se fizette ki senki a károsultnak), és kissé megnövelné a menetidőt a városközpontig. De biztonságosabb nem lenne a közlekedés, hiszen mindenki igyekezné kikerülni a fekvőrendőrt. A rokkantkocsival közlekedők pedig el lennének vágva a várostól (mert ilyen emberek is laknak ám a Pacsirtán túl, hahó)!

Tehát lenne létjogosultsága annak, hogy a Pacsirta utcán a közlekedést olyan lehetetlenné tegyük, hogy csak az menjen rajta, akinek muszáj, és az is csak lassan, de ez csak akkor elfogadható, ha új, megfelelő gyűjtőút létesül a Pacsirta és a Telepi út között a terveknek megfelelően. De addig semmiképp. Ugyanakkor pénz sincs rá, de pont ez a pénzhiány fogja megoldani a kérdést: még pár év, és annyira leromlik az útburkolat minősége, mint most a Vörösmarty utca, így senkinek nem lesz kedve száguldozni.

 

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.