Te szedd! akció 2012: így szedtük a szemetet idén 1. rész: a Polgárőrség csapata

Mint invitáló cikkünkben is megírtuk, idén két csapat is szedte a szemetet a Te szedd! országos akciójának keretében Lajosmizsén. Az egyik csapat a polgárőrök csapata volt, akikhez a Red Fox airsoft önkéntesei és a jászlajosmizse.hu tulajdonosa csapódott, a másik, sokkal népesebb csapat pedig az önkormányzat csapata volt, utóbbiakról “élményeiről” a hét elején számolunk be várhatóan, mivel ott az önkormányzattól ígért képekre és beszámolókra fogunk hagyatkozni.

A polgárőrökhöz csatlakoztak a Red Fox airsoft játékosai

A polgárőrök három fő helyszínen gyűjtötték a szemetet, az első kettő a régi 5-ös út mente volt a Penny Markettől délre, biztosítva a Szamócafesztiválozók szemétmentes délutánját, illetve a Spartól északra, hogy aki Pest felől érkezik városunkba, ne úgy érezze magát, szeméttelepre érkezik. A harmadik, legtermelékenyebb helyszín a Telepi és a Nyíri utak végei közt elterülő golgotai fenyves egy része volt, benne a zöld sávval jelölt, Kecskeméttől a Pusztatemplomig tartó Kápolnák útja turistaút egy szennyezett szakasza is, ez utóbbit a polgárőrökhöz csatlakozó airsoft sportot űző legények vállalták be. Persze utóbb a facebookon igény merült fel a piactér takarítására is, de hát azt elvileg (és van hogy gyakorlatilag is) minden héten a piac után szemétmentesít az önkormányzat közmunkásbrigádja!

A turistaút mentén színesfémgyűjtők "szeretetcsomagja" némi kommunális hulladékkal dúsítva

Hogy miért pont itt? Nagy Zoltán, a polgárőrök vezetője és Vidra Lajos polgárőr részletesen ismeri az itteni szemét nagy részének kálváriáját.

Az egész évekkel ezelőtt kezdődött, amikor az adott terület jelenlegi önkormányzati képviselőjének bátyja költözködésekor keletkező lomait egy “Meklód” nevű fiatalemberrel vitette el, aki befogott fogatába, és leborította az erdő szélére. Lett ebből aztán rendőrségi feljelentés (tekintve a lomok közt fellelhető névvel, címmel ellátott postai bizonylatokra, amik egyértelműsítették az eredeti tulajdonost), majd a megbízó, mint tanú terhelő vallomása nyomán bírósági tárgyalás, ahova a szemetelőt már a büntetés-végrehajtás műintézményéből vezették elő, egyéb bűncselekményei miatt ugyanis már az adófizetők pénzéből biztosított gondoskodást “élvezte” akkor is. Aztán eltelt lassan fél év, és az erkölcsi elégtétel (nem úszta meg büntetlenül) ugyan megvolt, de a szemét maradt. Senki semmilyen hajlandóságot nem mutatott az eltávolítására, az okozott kár enyhítésére.

Szerencsére néha vannak bizonyítékok is a szemét között (archív felvétel, a rendőrség még akkor lefoglalta)

Ebben az abszurd (de azért hazánkban életszerű) helyzetben nyújtott segítséget a Lajosmizsei Polgárőr Egyesület, hogy az erdő a kirándulók, a vadnyulak, őzek, a sportolni vágyók és az árvalányhaj otthona legyen, ne pedig nemtörődöm emberek által lerakott szemété.

Az egyesület vezetője (a képen háttal) is zsákot ragadott!

Összeszedték hát ma délelőtt az ominózus szemétkupacot, majd túlteljesítve a vállalásuk, az egész dűlőútszakaszt megtisztították a többi szeméttől, sokszor a dűlő túloldalán közvetlen élő tanyasiak zavartan figyelő tekinteteinek kereszttüzében.

Ez egyébként a főút mentén is tapasztalható volt: akinek a portája mellett, előtt volt a szemét, és a számukra idegen polgárőrök önként összeszedték azt, azokat csak nézték. Sem segíteni nem akartak, se annyit nem kérdeztek, hogy egy pohár vizet kérnek-e, de még meg sem köszönték, hogy megtisztult a közvetlen környezetük. Amit az orruk előtt szemeteltek össze, és amit régóta teljes nyugalommal kerülgettek.

Az erdőben gyűjtött zsákhalom

Csak remélni merjük, hogy az a közel ötven zsáknyi szemét, amit a fenyvesből és a másik harminc, amit az út mentéről szedtek össze, nem termelődik újra egyhamar! Ezúton is hatalmas köszönet minden résztvevőnek, aki önzetlenül összeszedte azt, amit más eldobott!

Cikkünket napokon belül folytatjuk, a másik csapat munkáját és eredményeit bemutatva.

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?