Aquinói Szent Tamás, vagy Niccolò Machiavelli ? (Avagy volt-e választási visszaélés Lajosmizsén?)

(Aquinói Szent Tamás: „A célt nem szentesíti a bűnös eszköz”!)

(Niccolò Machiavelli : „A célt szentesíti az eszköz”!)

Sok – sok évvel ezelőtt, talán 6-7 éves lehettem, csináltam valami rosszat, ma már fogalmam sincs, hogy mi volt az. Anyám rájött és kérdőre vont. Én megpróbáltam túljárni az eszén és hazudtam. Na persze korábban kellett volna ahhoz felkelnem, hogy túljárjak az eszén, amit gyorsan be is bizonyított. Megszégyenülve vettem tudomásul, hogy milyen hamar átlátott rajtam. Persze a lényeg még csak ezután következett. Odavont magához és azt mondta: tudod, kisfiam engem vagy másokat bármikor becsaphatsz, de két valakit sosem. Az egyik te magad vagy, a másik pedig Isten. Mert te magad pontosan tudod, hogy mi is törtét, Isten pedig mindig mindent lát. Ezt soha ne feledd el!

Na, ettől kezdve keserű lett minden cselekedetem, amikor valami rossz fát tettem a tűzre. Mert hiába tudtam volna eltussolni a szüleim előtt, de ott volt Isten, aki ugyebár mindent látott és hallott. Aztán persze azonnal elkezdtem félni, bizonyára hamarosan jön a büntetésem. Észre sem vettem, hogy már meg is érkezett. Mardosott a lelkiismeret, bántott a dolog és szégyelltem magam. Bizony szégyelltem magam, saját magam előtt és Isten előtt, aki mindent látott, hallott és tudott. Aztán próbáltam jó lenni (hát sokszor nem sikerült), mert éreztem, hogy nem tudok elbújni, főleg magam elöl, de, ha sikerülne is, mit érne az egész, hiszen Anyám megmondta: Isten mindent lát! S akkoriban bizony egy anyának a szava maga volt a Szentírás.

Persze tudom, hogy ez a történet ma már meglehetősen nyálas és nyúlós, megmosolyogtató. Pedig higgyétek el, akkoriban az emberek zöme így élt, így gondolkodott, így érzett és cselekedett. Istent saját magunk miatt féltük, mert tudtuk, hogy semmi nem maradhat titokban, mert semmi nem maradhat jutalmazás, vagy büntetés nélkül.

Na és ma, hogy gondolja ezt a többség? Megmondaná ezt valaki? Na, én megmondom. A sistergő globalizmussal átitatott liberalizmus némi szabadkőműves feltéttel a következőket mondja: Isten márpedig nincs. Így nem is láthat és hallhat semmit. Azt teszel, amit akarsz, még arra sem kell vigyáznod, hogy ne derüljön rá fény. Csak egyre figyelj oda, ne tudják gaztetteidet rád bizonyítani. Aztán a pofájába röhöghetsz bárkinek, ő is tudja, te is tudod, de mit ér vele? Tehát joggal lépkedhetsz emelt fővel, mert nincs kitől félned a büntetés egész biztosan elmarad. A lelkiismereted már régen sutba dobtad, az értékrended egyetlen mérőeszköze a pénz. És akinek ez nem tetszik, az menjen el a francba!

Szóval, akkor most Aquinói Szent Tamás, vagyNiccolò Machiavelli .

Na de kanyarodjunk vissza cikkem eredeti és legfontosabb tételéhez, volt-e választási visszaélés városunkban? Hát persze, természetesen volt. De könyörgöm, miért nyert ez ilyen könnyen polgárjogot, miért ilyen légiesen természetes dolog, hogy ez így természetes? Tudom-tudom, Niccoló Machiavelli. Engem azért ez akkor is bosszant. Emlékszem, régen még az én időmben (biztos nagyon buta voltam és állítom mások ugyancsak), szóval meg sem fordult az agyamban (agyunkban), és szerintem másokéban sem, hogy trükközéssel kéne rásegíteni a választási eredményre. Tudomásul vettük, hogy itt nem a praktikáké és ügyeskedéseké a főszerep, hanem a választó polgáré. Akkoriban egyszerűen volt (még) egy belső gát, talán egy egykor elhangzott szülői intelem, ami érvényesítette Szent Tamás intelmét.Na annak a világnak már vége.

Akkor néhány konkrétum, pontosabban konkrétumnak tűnő információ. Az utóbbi időkben Lajosmizse választó körei közül kettő az, ami bizony úgy működik, mint a hajdani reklámban a Fehérvár Áruház. Azaz ezekben a körzetekben mindig történik valami (állítólag). Az egyik ilyen ugyebár az 1-es körzet. Ez az a körzet, ahol a Nefelejcs Otthon működik. (Tisztelet és becsület az ott dolgozóknak és munkájuknak.) Mint tudjuk intézményekben nincs helye a politikának. Igen ám de ez egy olyan intézmény, ahol közel 200 ellátott lakik, akik szabad polgárok és törvényesen semmi nem korlátozza, nem is korlátozhatja őket abban, hogy részt vegyenek állampolgári jogaik gyakorlásában. Tudjuk mindnyájan, hogy a bentlakók többsége nem csak fizikálisan, hanem szellemileg is leépült állapotban lehetnek. (Ha valaki, akkor én ezt sajnos nagyon is tudom.) Az otthon bentlakóinak többsége egyébként nem is lajosmizsei, a megye minden irányából érkeztek. Tulajdonképpen ezeket a szerencsétlen kiszolgáltatott embereket jószerivel településünkhöz vajmi kevés köti. (Tisztelet persze a kivételnek.) A dolog természetéből adódóan igazából nem igen érdekli őket, hogy ki a regnáló polgármester vagy a területi képviselőjük. Szóval ki gondolja úgy, hogy elegáns dolog innen –mindezeket tudva és figyelembe véve – szavazatokat gyűjteni?

Hát akkor most ezen a ponton részeredményt hirdetnék. Az 1-es választó kör esetén:

 

 

Szent Tamás : Niccoló Machiavelli

                         0: 1

Nos, akkor lehet tippelni, vajon melyik körzet lesz a második? Igen, 10-ből 10-en találtak. Ez ugye már felettébb gyanús találati arány. Hát persze, hogy a legelső testvérvárosunk körzetéről beszélek. Azaz az 5-ös körzetről van szó. Nos, ez az a körzet, ahol már-már mesteri szintre emelik a manipuláció művészetét. Nem, másként fejezem ki magam. Itt megy ez a tevékenység a legpofátlanabb módon. Az itt indulók közül, ha valaki nem él ezzel a lehetőséggel azt a többiek, hogy is mondjam, hogy is mondjam, szóval a többiek megmosolyogják. (Azért az itteni választási csalások repertoárjából egyet elmesélek, ami mellesleg nem is választási csalás. Természetesen teljes diszkrécióval mivel a módszert maga az”IDEIGLENES EGYÉNI VÁLLALKOZÓ”mesélte el nekem. Szóval közvetlenül szavazás előtt a ”vállalkozó” megkeres néhány jelöltet és felajánlja azoknak, saját őszinte meggyőződésű elkötelezettségét. /De az is előfordul, hogy a felkérés házhoz érkezik, s talán ez a gyakoribb./ Aztán most jön a munka dandárja, valahol el kell ütni a hátralévő időt és nem kell mást csinálni csak keményen várni. Majd kihirdetik a végeredményt és be kell nyújtani az érintett ügyfelek közül a győztesnek a pontosan kiállított sikerdíjas ÁFÁ-s számlát. Ezt követően az érintett ”IDEGLENES VÁLLALKOZÓ” a megérdemelt jutalmat kizárólag jótékony célra használja fel. Pl. meghűlés esetén kifejezetten jótékonynak mondják a forralt bor ivását, esetleg még a házi pálinka is jótékony hatást fejthet ki. Nos nekem ez a módszer tetszik a legjobban, vagy talán egyedül csak ez az egy. Ebben az esetben a csalás nem a választásokkal kapcsolatban történt, a firnyákosság pedig mindig jutalmat érdemel.)

Na de félre a viccelődéssel. Ebben a körzetben olyan az érzése az átlag halandónak, hogy itt még a látszatra sem adnak. Persze miért is adnának, itt pontosan lehet tudni, hogy bármilyen jelöltet be lehet juttatni a bársonyszékbe, ha kellő ”nyomatékot”tesznek mellé. És mostanában bizony tesznek. Teljesen konkrét, hiteles információim vannak, konkrét nevekkel, esetekkel. Na, ez az a tipikus eset, amit már a cikk elején írtam:

„Ő is tudja, én is tudom és ha nem tetszik mehetek a büdös francba.”

Persze most mindenki azt gondolja, hogy a körzetben történtekért a helyi cigányságot okolom. Én nem szoktam visszafogni magamat, ha kritikus hangvételt kell megütni velük szemben, de ebben az esetben a felelősségüket – velük kapcsolatban – csupán minimálisnak érzem.

Azaz ember típus, aki egyik óráról a másikra él, nagyon könnyen befolyásolható, különösen, ha az a bizonyos ”nyomatékok”is az érvek mellé kerülnek. Nem tudom valaki belegondolt-e már ebbe, de ezzel a tevékenységgel mi alázzuk meg legjobban ezt az etnikumot.

További kérdésem, hogy azok akik először –egy ilyen cselekvéssel – megalázzák ezeket az embereket, majd utána bőszen és harcosan kiállnak a rasszizmus ellen, és harcolnak az emberi méltóság eszményéért, vajon hogyan ülnek le a templom valamelyik padjára és átszellemülten kérik Isten áldását további munkájukra és életükre. Nos, Tamás, Tamásonnan fentről, csak ritkán nézz le ránk.

Hát ugyebár ismét elkerülhetetlen egy részeredmény kihirdetése. Akkor 5-ös választó körzet:

 

Szent Tamás : Niccoló Machiavelli

                         0: 1

Persze most sokan mondják, csak beszélsz, csak beszélsz,de hol vannak a konkrétumok? Higgyétek el, konkrétumok pedig vannak, a többségit ti magatok is tudjátok, hisz nekem is ti mondtátok el.

Bizonyára ti magatok is tudjátok, hogy ma a bíróságok nem igazságot, hanem jogot szolgáltatnak. És senki ne vessen rám követ azért, hogy egy egyébként már megváltoztathatatlan választási eredmény miatt nincs kedvem bíróságra járni, majd a végén mások (kifogásolható) tette miatt még nyilvánosan bocsánatot is kérni tőlük.

Bizony Tamás meg kell állapítanom, hogy csúnyán alul maradtál, de jobb, ha ehhez hozzászoksz, mert a jelek szerint ez a tendencia csak erősödni fog. Meggyőződésem, ha Tamás szemlélete érvényesül, bizony más eredménye lett, – lehetett – volna a helyi választásnak.

De kérdem, érdekel ez rajtam kívül valakit?

Hát akkor leírom a végső eredményt, ami a helyi választásokra érvényes. (Persze ez kizárólag a saját véleményem és természetesen fenntartom a magam részére a tévedés jogát.)

LAJOSMIZSÉN

 

Szent Tamás : Niccoló Machiavelli

                         0: 2

Lajosmizse 2014-10-23

 

Zsigó Viktor

/pálya széléről bekiabáló/

 

Ui: Javaslom, hogy a jövőben indítsunk egy ”Pálya Széléről Bekiabáló”sorozatot. Persze ne csak negatívumokról szóljon ez a sorozat, mert a pozitív dolgokra sokkal nagyobb szükségünk van. Tehát, ha van miért, ne fukarkodjunk a dicséretekkel se, mert lesz rá alkalom bőven.

Persze ehhez kell a Jászlajosmizse online lap tulajdonosának a hozzájárulása is, ebben Ő dönt.

– Döntöttem, nanáhogy! – a Szerk. –

És még valami, aki ide beír, az -rajtam kívül- nyugodtan használjon valami nick nevet, ha le akarnak pofozni valakit, arra bőven elég leszek én is.

– A hozzászólásokért is én felelek jogilag, a médiatörvénynek köszönhetően, tehát olyat tessék hozzászólni, hogy ne kelljen kimoderálnom, köszönöm! – A Szerk. –

Kategória: Friss, helyi, pályaszéléről | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?