Megszűnnek a szelektív kuka szigetek Lajosmizsén

FELHÍVÁS

 

 

Lajosmizse Város Önkormányzata nevében felhívom a Tisztelt Lakosok figyelmét, hogy a helyi illegális hulladéklerakók kialakulásának elkerülése érdekében valamennyi szelektív hulladékgyűjtő sziget felszámolásra fog kerülni 2014. május végén.

Az üveghulladék gyűjtéséhez 1100 literes gyűjtőkonténerek lesznek kihelyezve javaslatunk szerint

–         Spar üzlet

–         Központi óvoda

–         Béke lakótelep melletti közterületi gyűjtőpontokon.

 

Kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy szíveskedjen a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszert igénybe venni.

 

A Közszolgáltató által biztosított „Sárga Zsák”-ba az alábbi hulladékok kerülhetnek:

 

Műanyag hulladékok:

–       Pet ásványvizes és üdítős palackok kupakkal, címszalaggal, tisztán, laposra taposva

–       különböző fóliák (pl. sztreccsfólia, zsugor- fólia), bevásárló táskák, szatyrok, reklám- táskák,

–       kozmetikai és tisztítószerek flakonjai (pl. samponos, öblítős, mosogatószeres)

–       joghurtos, tejfölös és margarinos dobozok

 

Italos kartondobozok:

–       tejes és gyümölcsleves többrétegű kartondobozok (tetra Pak) tisztán, lapítva

 

Papír:

–       kartondobozok (lapítva)

–       színes vagy fekete-fehér újság, folyóirat

–       katalógus, prospektus, füzet, könyv, írógéppapír, papírzacskó, élelmiszerek és kozmetikai szerek papírdobozai

 

Fémhulladék:

–       alumínium italdobozok lapítva

–       fém konzervdobozok

 

FONTOS! A sárga zsákba balesetveszély miatt véletlenül sem kerülhet üveghulladék, tükör, ablaküveg, villanykörte, kerámia, porcelán, neoncső, spay-flakon, mert a hulladékokat a válogató-műben kézi erővel válogatják szét.

 

„Sárga Zsák” az önkormányzat portáján is kérhető.

 

 

Szelektív hulladékgyűjtési naptár

 

 

Település

Szállítás napja

hónap

április

május

június

Lajosmizse I. körzet 1

Minden hónap 3. Kedd

15.

20.

17.

Lajosmizse II. körzet 2

Minden hónap 3. Szerda

16.

21.

18.

 

1 Dózsa György út páratlan oldala, és ettől balra eső terület (vasútállomás felőli oldal)

2 Dózsa György út páros oldala, és ettől jobbra eső terület (víztorony felőli oldal)

 

 

 

Lajosmizse, 2014. március 25.

 

Basky András s.k.

polgármester

 

Kategória: Friss, helyi, sajtóközlemény | A közvetlen link.

10 hozzászólás a(z) Megszűnnek a szelektív kuka szigetek Lajosmizsén bejegyzéshez

 1. Torzika szerint:

  Mindössze egyet ragadtam ki a felsoroltak közül:

  “tejes és gyümölcsleves többrétegű kartondobozok (tetra Pak) tisztán, lapítva”

  A “lapítva” rendben van. Megtaposom esetleg keresztül megyek rajta kocsival.

  Hogy kell érteni a “tisztán” Tehát mosogassam el? Netán üvegmosóval? (vagy fordítsam ki) Kívül valószínű tiszta mert a többnyire hűtőben tartjuk.

 2. Szőrös Zoltán szerint:

  …ha jól gondolom, mire gondolt a költő…
  A lapításhoz az is elég, ha az ember kézzel összehajtja, és nem tégla formájában kerül a zsákba, pláne (ha visszazárható, kupakos) lezárt kupakkal. A tisztaságra pedig pont elég, ha üres (csapvízzel öblögetni mekkora környezetvédelmi öngól lenne már), és a külseje is tiszta nagyjából. nyilván ai direkt a kamrából, hűtőből, felhasználás után kidobja, annak természetesen tiszta a külseje, aki esetleg valami szemétdomb mélyéről szedi ki, ott meg vélhetően nem tiszta, hanem saras, földes.
  Szóval amúgy ez nekünk egyértelmű dolog, de sokaknak nem.
  Amúgy én az előző szolgáltatóval jártam már úgy, hogy azért maradt ott a szelektív zsák, mert a benne lévő karton és fólia vizes volt. (megázott a szabad ég alatt tartott zsák)
  Az ugye mindenkinek tiszta és világos, hogy a szelektált hulladék érték?
  Bulgáriában (ami azért Balkán bőven) vannak olyan települések, ahol a helyi cigányság MEGÉL abból, hogy járják csacsifogattal a várost, és szedik össze a szelektívet, s azt a leadópontban PÉNZÉRT leadják. Bejáratott, jól működő rendszer, mindenkinek tisztes, legális megélhetést biztosítva. Pont azokból a fogatosokból verbuválták őket, akik előtte vasaztak, lomiztak. Egyszerűen csak annyit csináltak, hogy elkezdték pénzért átvenni tőlük a szelektívet, onnantól a rendszer alulról építkezve felállt magától, és működik (egy lovas vagy szamaras fogat pedig sokkal alkalmasabb a lépésben halad/kétházanként megáll jellegű közlekedésre)
  Nem mondom, hogy mi is álljunk át arra a rendszerre, de akik szorgosan gyűjtik a szelektív szemetet, kaphatnának némi kompenzációt ezért pl.

 3. Torzika szerint:

  Zolikám!

  “aki esetleg valami szemétdomb mélyéről szedi ki, ott meg vélhetően nem tiszta, hanem saras, földes”

  Ez eléggé életszerűtlen. Ha Bulgáriában lennénk talán elvárható lenne, de én itt MAGYARORSZÁGON (nem kapok érte pénzt) mi a fészkes fenének kotorásznék a szemétben???

  • Szőrös Zoltán szerint:

   Természetesen esetedben, meg a lakosság zöménél ez teljesen életszerűtlen, de létezhet olyan, aki mondjuk egy ház, tanya körüli szemétdomb felszámolása során gondolja a szelektív részét a szelektívbe rakni.
   Elvileg persze ezzel sem kellene, hogy gond legyen, csak hát plusz költség-kisebb haszon…
   Gondolj bele, ha a pillepalack nem mehetne rögtön a darálóba, aztán meg a fröccsöntőgépbe, mint első osztályú alapanyag, hanem még kezelni is kellene egy kicsit. Hová jutna a világ. 🙂

   • Torzika szerint:

    Igen! Ez így igaz. Rád és rám vonatkoztatva, viszont ismerve a “MAGYART” dafke is sósavat önt bele (jól ki……m velük) Vélelmezem ha a régi rendszert is előírásszerűen használták (használtuk) volna akkor erre semmi szükség nem lenne.

 4. Mihálka István szerint:

  Eddig sem nagyon működtek a szelektív szigetek, mert teljesen tele vannak pl. Béke lakótelep mellett. Senki nem vitte el eddig!

  • sváb szerint:

   Működött volna, ha a szolgáltató közreműködött volna…szerintem…
   Azért választotta a választópolgár a területi képviselőt, hogy az érdekeiben eljárjon az önkormányzatnál. Jelezni kell a hiányosságokat.

 5. sváb szerint:

  Számomra egy dolog tűnt fel: a Dózsa György út páratlan oldala mögötti területen egyetlen üveggyűjtő konténert sem terveztek kihelyezni. A megszavazott három helyszín logikus. A Penny és/vagy a piactér környékén is szükség lenne rá….szerintem…. A Bartók Béla úton napi 1000-1200 fő egyéb gyalogos – nem részletezem milyen okból -, valamint nagyszámú gépjármű forgalom van, lakossági és vállalkozási okból. Előbbiekre nem jellemző a környezettudatos magatartás. Aki nem hiszi, járjon utána! Ehhez hozzáadódik a hetipiaci forgalom. Ilyen alkalmakkor a külterületen élők összekötik a kellemeset a hasznossal és felesleges, nem égethető háztartási hulladékukat elviszik a gyűjtőkonténerekhez. Most igazam van, vagy igazam van?! 🙂 Egyszóval: nem a piromániásokat akarom támogatni, amikor azt állítom, hogy vannak olyan területek, ahol ily módon szükséges gondoskodni a köztisztaságról. Persze a ráutaló magatartás kifogásolható, de otthonról hozzák.

  • petrovma szerint:

   Szerintem nem megszüntetni kellene a szelektív kukaszigeteket,hanem inkább értékelni ,hogy nem útközben hajítja el valaki az elégethetettlen hulladékot. A Szőrös Zoltán ellesett ötlete ,viszont életszerű lehetne,ha a T önkormányzat venné a fáradtságot s megszervezné, s akkár bevétel is lehetne . Mert valóban a hulladék ,érték . Létezik már olyan ember az USA-ban, aki meggazdagodott a sörösdobozokból,pedig hajléktalan volt. Miért csak leszólni kell az olyan embertársainkat akikből csak ennyire futja,miért nem segítünk ,hamár mi ilyen nagyeszűek vagyunk ?

 6. sváb szerint:

  Nagyon jó dolog a háztartásokban használatos sárga szelektív hulladékgyűjtő zsák. Érzékelhető, hogy a kuka a heti szemétszállítás idejére egyre nehezebben telik meg. Természetesen mindazok, akik nem komposztálják a zöldség, gyümölcs “maradványokat”, szezonálisan mégis kihasználják az űrtartalmat…főképp a dinnyehéjjal.
  Azt mondom, hogy a jövő felnőttjeivel nem lesz gond, ha születéstől kezdve környezettudatos magatartásra nevelik mind a szülők, rokonok, mind a gyermekintézmények nevelői.
  Sokszor az a baj, hogy egy jól bevált rendszert megváltoztatnak, mivel az új vállalkozónak kényelmetlenséget jelent. Az senkit nem érdekel, hogy fenekestől forgatnak fel mindent, kapálózhat a lakosság.
  A szemét kincs, újrahasznosítással takarékosan gazdálkodunk. Ha arra gondolok, mennyi hasznos és ártalmas anyag kerül/t a talajra/ba a szeméttelepeken!!!! Nagyon le vagyunk maradva azokhoz az országokhoz viszonyítva, ahol időben “kapcsoltak” elektronikai és egyéb hulladékok újrahasznosításával kapcsolatban. Erről jut eszembe: legalább félévente szükség lenne a kiselejtezett háztartási gépek és elektronikai cikkek leadásának lehetőségére….szerintem… Sajátos módon legtöbbje javíthatatlan vagy sokkal többe kerülne a javítás, mint az új ára. Negatív irányú, pazarló fogyasztói társadalom lettünk…a multik alattomossága miatt. Szinte mindenben minden alkatrész gyorsan elöregedő, hő- vagy fényérzékeny. Uff.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.